Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходете на театър, хубаво е!

| обновено на 07.11.21 в 12:09
6
Сити Марк Арт Център
Снимка: архив Сити Марк Арт Център

От тенис-кафето в парка "Заимов", темата на "Радиокафе" е изкуство, музика, театър, кино и бизнес в духа на Стара София.

Ето и събеседниците ни: 

Христо Киров – меценат и собственик на Сити Марк Арт Център:

"Чувстваме се прекрасно с това, което сме създали. Носим частица от стара София. Изкуството е инвестиция в бъдещето. С него перспективите за живота в нашия град стават по-отчетливи. Правим го с най-голямо удоволствие.

Не ни е лесно, проявяваме творчески подход. Политиката ни позволява да преминем предизвикателството на последните две години. Каквото и да правим, не трябва да затваряме центъра. Всеки от колегите ни се ваксинира, за да можем да посрещаме гостите ни. Дори да имаме малко публика, това не ни притеснява. Мерките са необходими и важни, за да можем да изпълняваме нашата роля.

Радваме се на прекрасната ни публика, изкуството точно в този момент ни помага много. В началото, когато започвахме, бяхме сами. Сега имаме много приятели, почитатели и съмишленици. Разделението между държавни и частни институции на културата вече е с размити граници. Сега държавата ни дава опора и самочувствие, че сме ценни. 

За пръв път някой се интересува от нашата мисия и съм благодарен на НФК. Публиката ни дава обратната връзка, че сме на прав път. Назрява критична маса и други хора ще последват нашия пример в създаването на подобни средища. Събитията в София са буквално всяка вечер. Важното е нови хора да се запалят. Част от меценатите се оттеглиха, а хората с широки сърца не са толкова много.

Цената на успеха ни е богатството, което получаваме от нашите артисти и нашата публика."

Георги Михалков - режисьор и арт мениджър на Сити Марк Арт Център:

"Очакванията ми от публиката са прости - да продължи да идва. Проблемът не са сертификатите, а страхът. Може би трябваше на всеки да умрат близки познати. Допреди седмици бяхме с пълни салони. Репетираме като изоглавени, целият екип е имунизиран. 

През ноември имаме и концерти, и представления (изброява ги). Продължаваме по програма. Имаме постоянна програма за най-малките, имаме три концерта за от 0 до 5 годишни. Нямаме специална коледна продукция.

Демократизирането на изкуството не е нещо, от което то ще спечели, там има меритокрация, огромно количество работа. Квотите няма как да не са в ущърб. Съществуваме заради любовта и ината на един човек, Христо Киров

Театърът е троскот, не се изкоренява. Прави се напук. Има го от памтивека и ще го има винаги. Ива бе поредната порочно млада  опърничава актриса, връзката ни започна след година работа."

В разговора се включва и съпругата му Ива Караманчева, – актриса и театрален хореограф: 

"Маркес е много любим мой автор и дойде време с "Продавач на чудеса" да се заровя в невероятния му магичен свят. Публиката се оказа невероятен партньор в пътешествието към магичното. На последното представление публиката не искаше да си тръгне.

Чехов ми е другият любим автор. Непрекъснато откривахме нови и нови неща от него. Работата по "Краят на градината" беше почти лабораторна. За толкова години, от 2009, живее своя живот и става все по-зряло и се развива в собствена посока.

Хората, които мога да нарека свои ученици, промениха отношението ми към преподаването. Школата ни е за възрастни, които се занимават с неща, различни от изкуството. Идват, за да видят какво е да се занимаваш с изкуство. Спектакълът ни по разкази на Чудомир е фрапиращо актуален.

Имам целунат от съдбата живот. Никога не съм подозирала, че хората ме възприемат като бунтарка.

Танцът става част от живота и спира да бъде перфектно изкуство, за да заговори на езика на хората. Опитвам се да намеря финансиране за "Разказвач на чудеса", който да хвърли светлина върху малки разкази от български класици в Ю Тюб" 

Към тях се присъединява и Здрава Каменова – актриса и драматург: 

"Постижение е да направиш толкова хубава зала, елате в това хубаво бижу. Нещата, които се случват, са с позитивна нагласа, със светлина. Рядко срещано е, едно пространство да бъде отворено към различни неща, като например съвременни български художници, които не сме знаели."


 

"На Ива ще ѝ пораснат децата и пак ще се развихри брутално. Аз съм най-усмихнатата бунтарка. Известна съм, че пиша за талантливи актьори, на които никой не им е дал шанс (изброява ги).

На 14 е спектакълът "Машините са кучки". "Хитът на сезона" ще се случи на 7 и 8 декември в "Топлоцентрала" в Южния парк. Залата е изумителна. Там ще се случват по-смели неща. Автомоноспектакълът ми е с осем героя, които ще си изиграя аз."

Финалът е с Яна Маринова - актриса и продуцент:

"Започнах на 26 с един сериал, много ми се искаше като мина покрай бабите край блока да ми викат "ето я артистката". Сега мечтата ми е да продължавам да срещам тези хора, с които работя. Искам когато играя, да засягам тема, която в момента ме вълнува. В днешно време трябва да работиш за своята популярност.

Да не се прекъсва веригата, еволюцията ще спре. Героите на днешно време искат да са на заплата. Адски обичам живота. На 15 декември имаме предпремиера, "Куци ангели", премиерата е на 28. А на 30 е премиерата с Теди Москов и Мая Новоселска."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56