Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Александров: Започваме проектиране на голяма детска градина в района на бившия птичи пазар

Снимка: Радио София

Тази седмица мобилното студио на Радио София беше разположено в район „Оборище“, в едно от заведенията на едноименната улица, а гост беше кметът Николай Александров.

В Столичната община трябва да има достатъчно експерти на високо ниво и с тяхната експертиза да могат да решат как да управляват трафика в града каза кметът на „Оборище“.

„Аз ако съм гражданин, който живее в „Оборище“, за мен районът е на хората, които живеят там. Той трябва да обслужва хората, които живеят, това е едната част. Другата са гостите или които идват по някакъв начин в този район“, каза Александров.

Относно преминаването на част от „Оборище“ от зелена в синя зона за локално платено паркиране, той коментира:

„Това ще промени, че хората, които могат да си оставят автомобила за 4 часа, вече ще могат да го оставят за 2 часа. Центърът за градска мобилност или тази част, която отговаря за паркирането и събирането на парите от това паркиране, искам да попитам – това търговско дружество, което е натоварено да реализира печалба и да носи дивиденти на акционерите си ли е или това дружество е създадено със социална цел да реши трафика и паркирането в града?“.

Николай Александров добави, че заедно с районната администрация, от година правят опити да намерят начин за регулация на общинската земя, прилежаща към сградите – как да се стопанисва от гражданите, които имат отстъпено право на строеж.

През седмицата слушателите на Радио София сигнализираха за проблем с честото спиране на топлата вода в района.

„Това са тежки казуси „Топлофикация“ и Енергото. Това са абсолютно независими дружества, които си правят каквото си искат и обикновено информацията, че ще правят ремонт идва при нас след като ремонта е започнал“, коментира кметът.

Относно спортните и детските площадки в „Оборище“, Александров каза, че местният бюджет за поддържане, изграждане и почистване на спортни площадки на годишна база е 50 000 лева.

„За всички 11 площадки. За спортни площадки имаме спонсори, които искат да изградят фитнес на открито. Процедурата за разрешение обаче е около година“.

Кметът добави, че за него е важно парк „Заимов“ да се освободи от павилиони, заведения и търговски обекти.

„Паркът трябва да е за почивка и разходка, а домашните любимци да се разхождат на едно място. Борим се за изграждане на площадка за домашни любимци в парк „Заимов“.“

Недостигът на места в детските градини в района не е голям, каза още Николай Александров и добави, че започва проектиране на нова детска градина при бившия птичи пазар, в близост до бул. „Данаил Николаев“.

„Бившият птичи пазар беше с проект с административна сграда с апартаменти. Ние направихме анализ, че на това място трябва да бъде решен социален проблем – или надземен голям паркинг или детска градина. Разработи се проект за детска градина, който отиде при г-жа Фандъкова, а с арх. Здравков разговаряхме за паркинг. В крайна сметка идеята за голям детски комплекс надделя. Променихме статута на мястото и там ще се строи детска градина и ясла. Започва се проектирането за детска градина“, каза кметът на „Оборище“.

Относно правомощията на районните кметове, Александров коментира:

„Районният кмет каквото и да иска, то става с благословията на Столичната община. Той няма почти никакви възможности, ако желае нещо да направи самостоятелно“.

За казуса с трафопост, който наскоро се появи на ул. „Оборище“, кметът каза, че той е поставен там за временно захранване на сграда, която ще претърпи голям ремонт.

„Гражданите няма от какво да се притесняват, това е временно съоръжение. След това ще бъде вътре в сградата, за да си извършва функциите за постоянно. След като главният архитект е издал разрешението, значи той е преценил“, каза Николай Александров.

Подробности - в звуковия и видео файла





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35

Зорница Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет (ИСС) в  свое становище по темата . "Тази година имаме 5 акта, свързани с енергетиката..

публикувано на 29.07.24 в 15:33

Бенгалските тигри Киафа и Нарцис в Софийския зоопарк празнуват

Днес честваме международния ден на тигрите, напомнят от Софийския зоопарк. Отбелязва се от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания. Бракониерите търгуват с всички части от животното , заради широкото..

публикувано на 29.07.24 в 14:11

В "Красно село" организират обществена дискусия за повече детски площадки в района

В район "Красно село" организират обществено обсъждане на тема: Реновиране, облагородяване и изграждане на площадки за игра в околоблоковите пространства на територията на района. Всеки, който иска да сподели какви са нуждите от площадки за игра, може да се присъедини на 01.08 от 18:00 ч, в голямата зала на НЧ "Христо Смирненски - 1945". Ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 12:31

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче наемателите и собственици на жилища в района са толкова много, че се налага паркиране по тротоарите и..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35