Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В новата рубрика "Агентите на Елмира" с експерта по недвижими имоти Анас Хамид:

Как да разпознаем имотните измами

Снимка: Радио София

В  Късното шоу по Радио София, стартира рубриката „Агентите на Елмира“.
 
В нея ще се запознаваме с хора, експерти в различни сфери, които ще споделят своя опит и знания.

Първият агент, гост в новата рубрика бе Анас Хамид, който от четири години работи в сферата на недвижимите имоти, брокер в една от най-големите агенции в България, а от известно време е ръководител на екип и офис на агенцията. Анас разказа,че харесва професията си, защото е динамична и всеки ден се запознава снови хора, откриват се нови възможности.

 „Ние сме постоянно по улиците, показваме, обикаляме, помагаме на хората да осъществят мечтата да си купят дом, съдействаме и на наши бизнес-клиенти, които чрез нас купуват или продават бизнес имоти“, посочи Хамид.

 Една от функциите, които той изпълнява е, че обучава нови хора. 

Разказа, че най-важната част от обучението е, да има яснота в целта на бизнеса: “Най-важното за мен е да знаят, че нашата работа е свързана с това да помогнем на хората да закупят или продадат нещо, и че в резултат от тази помощ която им показваме, ние получаваме доходи“, поясни Анас Хамид и допълни, че когато клиентът е доволен и те препоръчва те и усещаш, че си свършил нещо много полезно.

Актуална тема, която избрахме да коментираме е темата за имотните измами – какви са те, за какво трябва да внимаваме, когато наемаме или купуваме жилище:

Първото нещо, което експертът посочи е да внимаваме с кого говорим, дали човекът срещу нас наистина е собственикът, ако той поиска да вземе депозит от нас, дали е собственик, или дори, дали представлява агенцията.
Да сме внимателни имотът да няма възбрани, тежести и ипотеки, или пък, ако ги има, важно е да бъдем запознати с това и да се мине по канален ред за заличаването им, преди самата покупка. Важно е и това всеки документ да бъде внимателно прочетен, подчерта още той.
Как можем да проверим една имотна история:

Нужно е да говорим директно със собственика. Всеки един собственик би трябвало да пази архив за закупения имот. Най-често такива документи се пазят, смята експертът. Там е описано кога е закупен имотът, кой е бил собственик преди тях, как е придобит. Това са т.нар. Нотариални актове. Когато ги няма като опция, те могат да се вземат от Агенцията по вписванията. „Това е публичен регистър. Всеки един човек може да отиде с едно заявление, подава го, описва актовете които му трябват и му се дават на момента“, обясни Анас Хамид.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Елмира Джома с експерта по недвижими имоти Анас Хмид – за покупките „на зелено“, какво трябва да знаем за на пръв поглед апетитните сделки, как трябва да подходим към плащанията и други полезни съвети на експерта.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С поредната си кауза фондация „Предай нататък“ ще зарадва 681 души с Коледна трапеза

Членове и доброволци от Фондация „Предай нататък“ и тази Коледа са се отдали на различни каузи. До този момент за 5 години организацията е помогнала на над 1500 души. Последната и актуална кауза е свързана с приканването и участието в това, „да направим Коледата възможна за 681 човека“ от 12 дома за възрастни хора и 1 кризисен..

публикувано на 01.12.21 в 20:37

„Гори в ръцете на жените“ е проект за повече присъствие на дамите в горския сектор

Проф. Росица Чобанова и доц. Даниела Георгиева споделят пред Радио София подробности относно участието на жените в решаването на проблемите на горския сектор, както и за укрепване на неговия капацитет. Европейският проект „Гори в ръцете на жените“ е основан на нова методология и иновативни подходи в рамките на десетте страни по поречието на р...

публикувано на 01.12.21 в 18:49

Панаирът на книгата и Международният литературен фестивал са празник за пишещи и четящи от 7 декември

Четиридeсет и осмото издание на най-мащабния книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата , което през 2020 година бе отменено, заради епидемичната обстановка в страната, тази година ще се състои от 7 до 12 декември в Националния дворец на културата. По същото време Софийският международен литературен фестивал се..

публикувано на 01.12.21 в 18:07
Димо Алексиев

Филмът "Дани, легенда, Бог" завладява киносалоните през декември

Актьорът Димо Алексиев с вълнение разказа за новия филм с негово участие, който  ще се появи на голям екран от 3-ти декември. Филмът е дело на младият независим режисьор  и продуцент Явор Петков .  “В България досега не е правен такъв формат филм и дори от тази гледна точка е интересно да се види дебютът на един млад режисьор, какво е..

публикувано на 01.12.21 в 17:03

Театърът, който играе историите на хората от публиката

Плейбек театър „Тук и сега“ навърши 9 години в България и по този повод пред Радио София разказа Цвета Балийска, която е диригент и понякога актьор. Импровизацията на публиката и актьорите ражда сътворчество, което прераства в едно преживяване на цялото случване, казва Балийска. „Добрата импровизация е подготвената импровизация, а в нашият..

публикувано на 01.12.21 в 16:46

Дуетната песен “Празна Стая” на A.L.E.K.S. и Прея вече и с видеоклип

“Празна Стая” е дуетната песен на младия изпълнител Алекс Георгиев – A.L.E.K.S. , която той изпълнява заедно с Прея. Вече е готово и видеото към парчето, което е режисирано от @jawpains и заснето от Ник Барулов. Пред Радио София A.L.E.K.S. сподели, че е започнал и ново начинание - да преподава пеене на деца. „Няма по-добър..

публикувано на 01.12.21 в 11:16

Никола Владиславов: Зимните ни курорти предлагат добри условия за сноубордистите

Ски курортите у нас вече се готвят за първите туристи, снежните оръдия подготвят основата за любителите на зимните спортове. Това каза в ефира на Радио София Никола Владиславов, който е дългогодишен сноубордист и създател на първото българско списание за зимни спортове. „Около 17-18 декември трябва да отвори Банско, в този диапазон трябва да..

публикувано на 01.12.21 в 10:17
Подкасти от БНР