Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новата рубрика "Агентите на Елмира" с експерта по недвижими имоти Анас Хамид:

Как да разпознаем имотните измами

Снимка: Радио София

В  Късното шоу по Радио София, стартира рубриката „Агентите на Елмира“.
 
В нея ще се запознаваме с хора, експерти в различни сфери, които ще споделят своя опит и знания.

Първият агент, гост в новата рубрика бе Анас Хамид, който от четири години работи в сферата на недвижимите имоти, брокер в една от най-големите агенции в България, а от известно време е ръководител на екип и офис на агенцията. Анас разказа,че харесва професията си, защото е динамична и всеки ден се запознава снови хора, откриват се нови възможности.

 „Ние сме постоянно по улиците, показваме, обикаляме, помагаме на хората да осъществят мечтата да си купят дом, съдействаме и на наши бизнес-клиенти, които чрез нас купуват или продават бизнес имоти“, посочи Хамид.

 Една от функциите, които той изпълнява е, че обучава нови хора. 

Разказа, че най-важната част от обучението е, да има яснота в целта на бизнеса: “Най-важното за мен е да знаят, че нашата работа е свързана с това да помогнем на хората да закупят или продадат нещо, и че в резултат от тази помощ която им показваме, ние получаваме доходи“, поясни Анас Хамид и допълни, че когато клиентът е доволен и те препоръчва те и усещаш, че си свършил нещо много полезно.

Актуална тема, която избрахме да коментираме е темата за имотните измами – какви са те, за какво трябва да внимаваме, когато наемаме или купуваме жилище:

Първото нещо, което експертът посочи е да внимаваме с кого говорим, дали човекът срещу нас наистина е собственикът, ако той поиска да вземе депозит от нас, дали е собственик, или дори, дали представлява агенцията.
Да сме внимателни имотът да няма възбрани, тежести и ипотеки, или пък, ако ги има, важно е да бъдем запознати с това и да се мине по канален ред за заличаването им, преди самата покупка. Важно е и това всеки документ да бъде внимателно прочетен, подчерта още той.
Как можем да проверим една имотна история:

Нужно е да говорим директно със собственика. Всеки един собственик би трябвало да пази архив за закупения имот. Най-често такива документи се пазят, смята експертът. Там е описано кога е закупен имотът, кой е бил собственик преди тях, как е придобит. Това са т.нар. Нотариални актове. Когато ги няма като опция, те могат да се вземат от Агенцията по вписванията. „Това е публичен регистър. Всеки един човек може да отиде с едно заявление, подава го, описва актовете които му трябват и му се дават на момента“, обясни Анас Хамид.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Елмира Джома с експерта по недвижими имоти Анас Хмид – за покупките „на зелено“, какво трябва да знаем за на пръв поглед апетитните сделки, как трябва да подходим към плащанията и други полезни съвети на експерта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49