Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Константин Тилев описа странен нов свят в космическата си опера „Омала“

Константин Тилев с камъчето, чиято среща е родила идеята за книгата

„На планетата Омала годината е с 420 дни, или 14 месеца по 30 дни. Пролет 3 м., лято – 4 м. Есен – 3 м. Зима – 4 м.“

Интригуващо, нали?

Ако въображението ви иска да се пренесете за по-дълго на тази планета, отворете книгата на Константин Тилев „Омала“, охарактеризирана като космическа опера и в която са миксирани елементи от фентъзи и фантастика.

Мнозина от слушателите на БНР познават и не забравят топлия глас на Константин Тилев, познат от „Нощен хоризонт“, и не само. А днес той гостува на Радио София с книгата си и с камъче от река Искър.

По думите на радиожурналиста и писател именно от това камъче се е родила обемната книга.

„Ако трябва да дам определение на тази „космическа опера“, тя не е нито комедия, нито трагедия, а по-скоро смесица от двете, както е в живота – трагикомедия“, поясни авторът. И призна, че за 5-6 години романът е претърпял няколко редакции, за да може от 1000 страници да останат около 640.

В книгата има поезия, хумор, странни обичаи, различни полови отношения. Има високоинтелигентни рептили, които имат причина да спрат технологичното развитие на хората.

Пресъздаден е цял свят, цивилизация с много герои и видове, но по думите на Тилев – това е задачата на писателя.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова с Константин Тилев.

  • „Очаква ви страхотно пътуване, приятели, в компанията на колоритни герои и смайващи гледки. Опознайте света на „Омала“ и преценете сами - ще поискате ли да имате селфи оттам? Аз искам.“ - Любен Дилов-син

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доверието на българите към институциите през януари 2022-ра

През целия си първи президентски мандат Румен Радев беше сред най-одобряваните политически фигури. Така и този месец той встъпи във втория мандат с 58,5% доверие, съобщи пред Радио София Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“. Социологическият център е направил „ Моментна снимка на институционалното доверие “. Положителен е рейтингът и на..

публикувано на 28.01.22 в 18:41
Божидар Лалов

Боби Лалов, 11 г.: Кабинетът "Петков" стъпва на тънък лед

Майко мила! Такова нещо не съм виждал! Така е възкликнал Божидар Лалов, когато видял протеста на партия „Възраждане“ против зеления сертификат. Разбира се, няма как коментаторът, добре познат на слушателите на Радио София, да е виждал подобни масови и трудно овладяеми събития, защото е едва в пети клас, на 11 години. Но тъкмо затова е..

публикувано на 28.01.22 в 17:19
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Време е да видим генералната политическа визия на това правителство

Към този момент липсата на обща, генерална визия за това – как ще изглежда политиката на новото правителство, като че е най-видимият дефицит. Имаме различни партии, различни министри и недостиг на лидерство в кабинета. Това коментира пред Радио София  политологът Христо Панчугов . „Мантрите за нулева корупция и необходимостта от промяна..

публикувано на 28.01.22 в 16:49

Лидерът трябва да е будител!

"Джънк фууд" или бързооборотна хибридна ГМО стока са днешните лидери? Изгревът и залезът на марионетни лидери показва техния повърхностен потенциал и липса на фундамент. "Съвременници сме на една сериозна криза на лидерство и девалвация на авторитети", каза в ефира на Радио София Ани Александрова - PR експерт и психолог, специализиран в..

публикувано на 28.01.22 в 16:48
Кристиян Илиев и Йоана Цекова

На сцената и в живота няма малки роли

Съчетава ли се актьорската професия с лидерството? Каква е разликата между актьор и образ? И когато работим с деца какво им даваме и какво вземаме от тях? По темата в ефира на Радио София говориха актьорите Антон Николов и Йоана Цекова. По думите на Йоана Цекова много е важно поведението на преподавателя, понеже децата го възприемат като..

публикувано на 28.01.22 в 15:48
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: От социално-икономическите предизвикателства зависи меденият месец на новата власт

В следствие на политическата криза през 2020 и 2021 г. и развръзката на последните избори, основните институции са захранени с някакъв допълнителен политически заряд и легитимност от гледна точка на доверието. Това отбеляза пред Радио София политологът Анастас Стефанов от изследователския център „Тренд“ след социологическо проучване по..

публикувано на 28.01.22 в 15:28

Божествена литургия и празничен курбан в гр. Елин Пелин в чест на Св. Трифон

Божествена литургия ще бъде отслужена на 1 февруари, от 13.00 часа пред храм св. "Николай Мирликийски Чудотворец" в центъра на град Елин Пелин. Ще бъде раздаден и топъл празничен курбан, съобщиха от общинската администрация. Поводът е соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите...

публикувано на 28.01.22 в 15:18
Подкасти от БНР