Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 21 януари

Дипломанти от НБУ посрещат публика на спектакъла „Добре дошли в България“

Сцена от спектакъла
Снимка: НБУ

Театърът на Нов български университет (НБУ) вдъхва втори живот на един интересен спектакъл от Здрава Каменова и Гергана Димитрова - „Добре дошли в България“ - ироничен поглед на абсурдната реалност в която живеем, сатиричен показалец, посочващ отношението на българите към бежанците от близкия изток, на територията на нашата страна.

Антоанета Петрова - актриса, педагог и режисьор, разказа пред Радио София, че е открила колко е актуален текста:

„Много ми хареса, че намерихме ключ, подход към драматургията - хоровото изпълнение.“ Това е било особено важно за (само)дисциплината на студентите актьори във времето на пандемията – работата в група, чувството за екипност.

„Няма да се уморя да правя комплименти на Здрава Каменова за динамичния и актуален текст. Студентите (в пиесата играят 12 актьори) станаха социално ангажирани – към бежанците, мигрантите“, допълни Илиян Парасков - вокален педагог и преподавател.

Сред актьорите в спектакъла е и Кристиян Илиев – редактор на „Радиокафе“. Той дори има две роли, освен участието си в хоровите изпълнения.

„Те са дипломанти. Представлението е от тях за тях. Вплетохме и протестите, в които младите хора участваха“, каза още Антоанета Петрова.

Всъщност, резултатът, наречен „Добре дошли в  България“ може да бъде видян и съпреживян на 21 януари от 18:30 в театъра на НБУ.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова, Антоанета Петрова, Илиян Парасков и Кристиян Илиев.

Антоанета Петрова и Илиян Парасков (вдясно) с Кристиян Илиев и Ива Дойчинова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доверието на българите към институциите през януари 2022-ра

През целия си първи президентски мандат Румен Радев беше сред най-одобряваните политически фигури. Така и този месец той встъпи във втория мандат с 58,5% доверие, съобщи пред Радио София Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“. Социологическият център е направил „ Моментна снимка на институционалното доверие “. Положителен е рейтингът и на..

публикувано на 28.01.22 в 18:41
Божидар Лалов

Боби Лалов, 11 г.: Кабинетът "Петков" стъпва на тънък лед

Майко мила! Такова нещо не съм виждал! Така е възкликнал Божидар Лалов, когато видял протеста на партия „Възраждане“ против зеления сертификат. Разбира се, няма как коментаторът, добре познат на слушателите на Радио София, да е виждал подобни масови и трудно овладяеми събития, защото е едва в пети клас, на 11 години. Но тъкмо затова е..

публикувано на 28.01.22 в 17:19
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Време е да видим генералната политическа визия на това правителство

Към този момент липсата на обща, генерална визия за това – как ще изглежда политиката на новото правителство, като че е най-видимият дефицит. Имаме различни партии, различни министри и недостиг на лидерство в кабинета. Това коментира пред Радио София  политологът Христо Панчугов . „Мантрите за нулева корупция и необходимостта от промяна..

публикувано на 28.01.22 в 16:49

Лидерът трябва да е будител!

"Джънк фууд" или бързооборотна хибридна ГМО стока са днешните лидери? Изгревът и залезът на марионетни лидери показва техния повърхностен потенциал и липса на фундамент. "Съвременници сме на една сериозна криза на лидерство и девалвация на авторитети", каза в ефира на Радио София Ани Александрова - PR експерт и психолог, специализиран в..

публикувано на 28.01.22 в 16:48
Кристиян Илиев и Йоана Цекова

На сцената и в живота няма малки роли

Съчетава ли се актьорската професия с лидерството? Каква е разликата между актьор и образ? И когато работим с деца какво им даваме и какво вземаме от тях? По темата в ефира на Радио София говориха актьорите Антон Николов и Йоана Цекова. По думите на Йоана Цекова много е важно поведението на преподавателя, понеже децата го възприемат като..

публикувано на 28.01.22 в 15:48
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: От социално-икономическите предизвикателства зависи меденият месец на новата власт

В следствие на политическата криза през 2020 и 2021 г. и развръзката на последните избори, основните институции са захранени с някакъв допълнителен политически заряд и легитимност от гледна точка на доверието. Това отбеляза пред Радио София политологът Анастас Стефанов от изследователския център „Тренд“ след социологическо проучване по..

публикувано на 28.01.22 в 15:28

Божествена литургия и празничен курбан в гр. Елин Пелин в чест на Св. Трифон

Божествена литургия ще бъде отслужена на 1 февруари, от 13.00 часа пред храм св. "Николай Мирликийски Чудотворец" в центъра на град Елин Пелин. Ще бъде раздаден и топъл празничен курбан, съобщиха от общинската администрация. Поводът е соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите...

публикувано на 28.01.22 в 15:18
Подкасти от БНР