Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Борбата с фините прахови частици продъжава

Снимка: pixabay.com

Ще бъде ли върната станцията за измерване на качеството на въздуха от кв. Младост обратно на "Орлов мост", както и намалява ли миенето на улиците праховите частици в столицата - това са част от въпросите, които отправи към министъра на Околната среда и водите в ефира на Радио София Стефан Димитров от AirBg.

Разговорът е продължение на тема, разисквана вчера:

"По-доброто решение не е да преместим станцията, а да добавим нова станция, както и още други станции", каза Борислав Сандов, министър на Околната среда и водите. По думите му трябва да се прави мониторинг на частиците, които се улавят, за да бъдат насочени правилно политиките.

Качеството на автомобилните технически прегледи също е една от наболелите теми за замърсяването.

"Тези екостикери трябва действително да посочват какво е замърсяването от автомобила, а не коя година е произведен", каза министър Сандов и посочи, че от НС са предприети мерки и цялостно ще бъде променена политиката.

Той каза още, че миенето на улиците е ключов момент в премахване на праховите частици и даде за пример Русе, където от миналата година поради миенето, нивата на ФПЧ са паднали под нормата.

Покупката и частичното субсидиране на електромобили, намаляването на отоплението на твърдо гориво, заличаването на кални точки и изграждането на растителни пояси също бяха сред обсъжданите теми в разговора.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Класически, фолклорни и модерни танци в НДК представят възпитаници на 70-годишното НУТИ

Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) отбелязва 70 години от създаването си със специален концерт на свои възпитаници. Празникът е на 1 юни, а удоволствието за зрителите е в зала 1 на НДК. В тържествения концерт спектакъл ще участват ученици от трите специалности -   "Класически танц", "Български танци" и "Модерен танц"...

публикувано на 25.05.22 в 19:24
Сцена от спектакъла

Световен театър в София - на живо, на кино и онлайн

Между  7 и 20 юни , след две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата Световен театър в София се завръща със силна, хибридна програма от спектакли. Част от тях ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайт а на организатора. Благодарение на Столичната община за 16-и път част от..

публикувано на 25.05.22 в 17:59

Първото по рода си училище за театрални и музикални изкуства в София

"Училището наистина е първо по рода си в София, защото в другите градове, в много от музикалните училища се откриха театрални паралелки, но за София това ще бъде първото училище с такива специалности", каза основателката на училището - Юлия Аткова. То всъщност ще заработи като Частна професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт..

публикувано на 25.05.22 в 16:30

Детски празник с песни, игри и прегръдки в Борисовата градина

Детски празник за цялото семейство организира фондация "За нашите деца" на 1 юни от 17.00ч. на Лятната сцена в Борисовата градина. Клоуните Коко, Мъри и певицата Алфелла Круела ще забавляват с фокуси, клоунада, балонно шоу и песни децата и техните родители. "Посвещаваме празника на вълшебството на прегръдката. Психолозите твърдят, че тя..

публикувано на 25.05.22 в 16:25

Недостигът на йод намалява интелекта

"Хората, които живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, имат с 10-13% по-нисък коефициент на интелигентност", твърди заместник-директорът на Националния институт по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Екатерина Трошина. Повод за това й изказване бе  Световният ден на..

публикувано на 25.05.22 в 15:55
Д-р Иван Богданов

Д-р Иван Богданов: Няма здравословен тен

"Природата рисува върху кожата както художник върху бялото платно, а ние дерматолозите сме като критиците, които се опитват да разберат "какво е искал да каже авторът?", разпознавайки симптомите, които обикновено се крият в детайлите." Както се досещате авторът на тези думи е специалист по кожни болести. Казва се д-р Иван Богданов ,..

публикувано на 25.05.22 в 15:54

Пианистката Надежда Влаева с концерт в София на 30 май

Пианистката Надежда Влаева от години живее и работи в Ню Йорк. Преди два дни пристигна в София за концерт, в рамките на Международния фестивал за класическа музика "Софийски музикални седмици" . Почитателите на класическата музика могат да видят и чуят Надежда Влаева на 30 май, от 19.00 часа, в Камерна зала "България" в клавирен рецитал..

публикувано на 25.05.22 в 14:44