Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 20 януари в Клуб на пътешественика

Селектирани документални и къси филми разказват за Русия


Първият повод за годината да отидем в Клуба на пътешественика е новата концепция за филмовата селекция на Кинематограф.бг, а именно съчетаване на документално с игрално кино (а понякога и анимация) от една държава.На 20 януари от 19 часа започва вечерта на тема „Русия – документално и късо кино“, съобщи пред Радио София Юлиан Спасов, основател на Кинематограф.бг:

„Целта е не само географски да се разходим и чрез документалното кино да научим интересни факти за дадено място или държава, но и да я усетим чрез нейните сюжети.
Ще има много лед и студ в тази селекция. Например ще отидем до далечен Сибир, където провеждат експеримент за създаване на условия, каквито е имало преди хиляди години. Ще разберем защо изчезването на мамутите Сибир се затопля.“

В трите игрални филма, които са подбрани в програмата, се съчетават едновременно много смях и ирония с трилъра и ужаса на суровата действителност в Русия с уникални истории, които и най-изобретателния писател трудно би могъл да измисли ако не е живял в Русия.

Чуйте повече от разговора на Яна Спиридонова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори Национален протест срещу насилието над животни ще се проведе в 12 града на България

Национален протест срещу насилието над животни, ще се проведе на 25 март в София и още 12 града на страната. Това е вторият Национален протест в рамките на 2 месеца, каза пред Радио София Лилия Трифонова - един от организаторите на проявата. "Промениха се малко неща, но всяка стъпка е изключително важна", твърди Лилия Трифонова. Тя..

публикувано на 22.03.23 в 20:37

Мартенски дни на изкуствата в община Ботевград

В Ботевград беше даден старт на инициативата Мартенски дни на изкуствата . Тази вечер, от 18.30 часа, жителите и гостите на общината могат да посетят концерта „Усещане за пролет“ на Общинския духов оркестър – Ботевград. Програмата ще продължи на 23 март, когато се навършват 110 години от гибелта на Стамен Панчев – творец и общественик,..

публикувано на 22.03.23 в 18:30

Украинка и руснак - заедно в разговор за войната и бъдещето

Заедно - украинка и руснак участват в това издание на “Късното шоу”. Общото между тях е отношението им към войната, мира, свободата и правото на хората за самоопределение. Също така, че говорят отлично български език. Чуйте ги! Журналистката Мария Плачкова разказва своята история свързана с войната и припомня за около 250 000 хора с българска..

публикувано на 22.03.23 в 18:02

“Избори“ е темата на Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София"

На 30, 31 март и 01 април, в Гьоте институт  ще се проведат за първи път  Пролетни литературни срещи на фондация "Прочети София" . Темата на срещите е  „Избори“ . Тя не е единствено свързана с политическите избори, каза пред Радио София Тодора Радева – програмен директор на „Прочети София“. „Темата избори не е случайна. Знаем, че изборите..

публикувано на 22.03.23 в 17:16
Снимката е илюстративна

Светлозар Петров: Икономическата криза все още не се е отразила на пазара на труда

Икономическата криза все още не се отразила на пазара на труда, като съкращение на персонал и повишаване на безработицата. Това каза пред Радио София Светлозар Петров от JobTiger. Все още има много отворени позиции за работа. „Работодателите все още са изключително внимателни, гледат да не съкращават без нужда , защото най-ценният капитал..

публикувано на 22.03.23 в 15:26

Осмо Tattoo Expo - през септември

Снимка: bulgariatattooexpo.com Почитателите на арт рисунките по тялото вече знаят, че Осмото издание на най-голямото събитие за татуировки у нас - Bulgaria Tattoo Expo 2023  отново ще се проведе през септември (на 16 и 17) в зала №3 на НДК. Ако преди 20-30 години, например, татуировките определяха социално принадлежност, днес те..

публикувано на 22.03.23 в 13:53

Експозиция показва Иван Андонов от реалистичен до абстрактен колорист

Повод да си спомним за Иван Андонов (1934-2011) можем да намерим не само в киносалоните като режисьор (игралните „Опасен чар“, „Вчера“, „Дами канят“, „Адио, Рио“ и др., както и анимационни) или актьор („На малкия остров“, „Отклонение“ и „Иван Кондарев“), но и в галериите за изобразително изкуство. Поредната възможност е в галерия „Арте“..

публикувано на 22.03.23 в 12:44