Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАИМ показва най-старите си експонати по повод 130 години от създаването си

Снимка: Венета Павлова

Националният археологически музей е един от най-старите в България. През 1892 г. е издаден указ от княз Фердинанд за създаване на музея. Възниква като отдел на Народната библиотека още през 1879 г.

В момента работи като български научноизследователски институт в София и е част от структурата на Българската академия на науките. Официално е създаден през 1948 г. от сливането на две организации – Археологически институт и археологически музей.

През 2022 г. се навършват 130 години от издаването на указа за създаването на музея. Годишнината е важна и задължаваща, каза в ефира на Радио София доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ.

Той уточни, че през миналата година институцията е празнуава 100 години от създаването на Българския археологически институт.

„Опитваме се в тези интересни Covid времена да се адаптираме към тежката ситуация за всеки един музей в страната, но начинът по който ние можем да достигнем до нашата публика и посетители, е чрез нашите експозиции. Поставили сме си задача през тази година да организираме няколко важни временни експозиции в музея“, добави доц. д-р Христо Попов.

Той уточни, че едната от тях е посветена изцяло на 130-ата годишнина от създаването на музея. Ще бъдат показани експонати, които са постъпили в музея още в първите години на неговото създаване като отдел. Един от експонатите е сребърният ритон от Розовец, който е една от първите находки в България, която е постъпила в музей, каза доц. Попов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални социални проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които..

публикувано на 05.08.24 в 11:44

Нов закон за намаляване на инцидентите по пътищата

Относно зачестилите инциденти на пътя коментар направи един от най-успешните български рали пилоти Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт. Той отбеляза, че неравенството между системните нарушители и водачите на МПС, които спазват правилата може да се реши с приемането на новия Закон за движение по пътищата. В него..

публикувано на 05.08.24 в 11:33

Слънчево, с температура в София около 27°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони, съобщиха от НИМХ. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27° и 32°, в..

публикувано на 05.08.24 в 07:35