Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генка Шикерова: "Черната книга..." е с качествена журналистика по 15 случая на злоупотреби

Снимка: chernakniga.bg

За седма поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ събира съвместно с разследващи журналисти случаи на пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец в Черната книга на правителственото разхищение в България”.

И тази година книгата съдържа 15 емблематични случая на безотговорно харчене и разточителство на публичния ресурс.

След като беше автор в предишни издания, за втора година известната разследваща журналистка Генка Шикерова прави свои видеопродължения на историите, представени в книгата.

По думите ѝ „Черната книга…“ събира на едно място случаите, в които е очевидно, че парите на българския данъкоплатец са харчени или незаконно, или неефективно.

В единия случай става дума за злоупотреби, за директна кражба, а в другия средствата не допринасят за благополучието на гражданите.

Шикерова посочи и примери – мегапроекта „Арена Русе“, стадиона в Царева ливада, и изтъкна значимата роля на регионалните журналисти в разобличаването на подобни нередности.

Чуйте разговора на Катя Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27