Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иновативно устройство дава самостоятелност и повече контрол в живота на незрящи хора

Снимка: Радио София
Ученикът от 12 клас от МГ "Гео Милев" Плевен Иван Цветков и бившият възпитаник на същата гимназия и студент в Холандия Илко Симеонов се запознават в школата по роботика. Двамата младежи са разработили иновация, назоваваща се "умни очила" или "New eyes" за незрящи и за хора с увредено зрение.

Те са отличени в категорията за социална иновация на конкурса за иновативно предприятие на годината.

"Когато Илко ми показа идеята, на мен много ми хареса и реших да се включа, като вече разработваме проекта повече от година", каза Цветков.

Четене на текст, разпознаване на обекти, ориентиране в ситуация, както и навигация от друг човек през камерата на очилата, а също и разпознаване на цветове са част от иновативните решения, които са вложени в устройството.

"На самите очила има камера и има кутийка с процесор и батерия, която стои в джоба. И камерата съответно на очилата прави снимка или видео и превръща това, което вижда в звук, в аудио формат, който го прочита в ухото на човека", разказа Илко Симеонов.

Освен това младежите са се свързали със Съюза на слепите в България, където прототипът е бил харесан.

Пред Радио София Симеонов и Цветков поясниха, че на световния пазар има подобни изобретения, но поради високата им цена те са избрали оригинален подход за да направят нещо по-различно, като например очилата да не изискват интернет за да функционират, споделят те.

В момента устройството е с версии работещи на български и английски език, като идеята е самото то да реагира и в непознати ситуации. Така то дава самостоятелност на незрящите хора и ги прави по-конкурентоспособни пред работодателите.

Важна част от проекта е финансирането, като първоначално то е било в размер на няколко хиляди лева, получени от конкурс "Идеята ми е супер", организиран от бивши ученици на математическата гимназия в Плевен, сподели Илко Симеонов.

Той добави, че повторното финансиране е било от университета в Холандия, където учи и призова хората, които искат да тестват очилата да им пишат на страницата и да гласуват за новия конкурс в който участват за да ги подкрепят.

Предстои добавянето на още функции като разпознаване на банкноти и знаци с ръце, както и избирателност при четене.

Още подробности за иновативните очила можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02