Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативно устройство дава самостоятелност и повече контрол в живота на незрящи хора

Снимка: Радио София
Ученикът от 12 клас от МГ "Гео Милев" Плевен Иван Цветков и бившият възпитаник на същата гимназия и студент в Холандия Илко Симеонов се запознават в школата по роботика. Двамата младежи са разработили иновация, назоваваща се "умни очила" или "New eyes" за незрящи и за хора с увредено зрение.

Те са отличени в категорията за социална иновация на конкурса за иновативно предприятие на годината.

"Когато Илко ми показа идеята, на мен много ми хареса и реших да се включа, като вече разработваме проекта повече от година", каза Цветков.

Четене на текст, разпознаване на обекти, ориентиране в ситуация, както и навигация от друг човек през камерата на очилата, а също и разпознаване на цветове са част от иновативните решения, които са вложени в устройството.

"На самите очила има камера и има кутийка с процесор и батерия, която стои в джоба. И камерата съответно на очилата прави снимка или видео и превръща това, което вижда в звук, в аудио формат, който го прочита в ухото на човека", разказа Илко Симеонов.

Освен това младежите са се свързали със Съюза на слепите в България, където прототипът е бил харесан.

Пред Радио София Симеонов и Цветков поясниха, че на световния пазар има подобни изобретения, но поради високата им цена те са избрали оригинален подход за да направят нещо по-различно, като например очилата да не изискват интернет за да функционират, споделят те.

В момента устройството е с версии работещи на български и английски език, като идеята е самото то да реагира и в непознати ситуации. Така то дава самостоятелност на незрящите хора и ги прави по-конкурентоспособни пред работодателите.

Важна част от проекта е финансирането, като първоначално то е било в размер на няколко хиляди лева, получени от конкурс "Идеята ми е супер", организиран от бивши ученици на математическата гимназия в Плевен, сподели Илко Симеонов.

Той добави, че повторното финансиране е било от университета в Холандия, където учи и призова хората, които искат да тестват очилата да им пишат на страницата и да гласуват за новия конкурс в който участват за да ги подкрепят.

Предстои добавянето на още функции като разпознаване на банкноти и знаци с ръце, както и избирателност при четене.

Още подробности за иновативните очила можете да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи,..

публикувано на 12.04.24 в 16:25
Сара Бадр и Михаил Нинов

Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата"

Библиотека под дърветата - ръчно изрисувана каравана беше поставена в Южен Парк. Целта ѝ е да даде достъп на четящите да се насладят на книга, докато почиват. Какво вдъхнови организаторите на тази чудесна инициатива -  Михаил Нинов и Сара Бадр , разказват те в предаването "Радиокафе". "В близост е нашият офис и бяхме поставили там..

публикувано на 12.04.24 в 15:53