Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Театър "Кредо" отбелязва своята 30-та годишнина

Снимка: Радио София

Свобода, въображение и преданост – това са трите думи обрисуващи театър "Кредо".

„Червеният нос“ – най-малката маска в театъра променя вътрешната нагласа за възприемането на света. Затова и погледът на света през очите на клоуна – това определя Гогол като най-големият клоун в литературата. С Ателие „Клоунът Гогол“ - първата от поредицата инициативи театър "Кредо" стартира 30-та си юбилейна годишнина.

Извадила на сцена изключително талантливи млади хора, основателят и артистичен директор на театър Кредо Нина Димитрова обяснява, че именно младите са бъдещето. „Аз мога само да подпомагам това бъдеще и на мен лично винаги ми е доставяло удоволствие да работя с тази неистова енергия“, добави тя.

„Това е Кредо – едно общо желание да правим хубаво изкуство“, така по думите на дъщерята на Нина Димитрова Девина Василева може да се обрисува театър "Кредо". Според нея въпреки трудностите трябва да се подхожда с вяра и клоунско настроение.

Освен втора част на творческата лаборатория през март месец тази година, тя поясни, че се очертава да излезе и една книга, която ще бъде първата писана история на "Кредо" от театрален критик.

Целта на Ателие „Клоунът Гогол“ по думите на майка й Нина Димитрова е, да се научи нещо повече за клоунския начина на мислене, „Че той не е само един циркаджилък и слагане на червен нос и шарени дрешки,  а това е философия. Философия на радостта и на щастливите хора“, сподели тя.

В противовес на промяната за разрушаване на ценностите, Димитрова цитира думите на Гогол, че театърът е трибуна от която може да се говори за много добри неща и трябва да използваме всяка възможност за да правим това.

Като „динамична“ описва работата с Димитрова актьорът Денис Хаят. Той сподели, че неща, които не са посредствени без труд няма как да се случат и добави също, че Димитрова има много добър подход към актьора и знае как да го натоварва постепенно без да го претоварва.

Лесно ли е да си клоун? Чуйте в анкетата на Христина Иванова:


Проектът „Клоунът Гогол“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“ 2021 и с любезното домакинство на Национален студентски дом в София.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учение за реакция при земетресения се проведе в логистичния учебен център на БЧК в с. Лозен

Национално партньорско учение за реакция при земетресения се проведе през уикенда в Националния логистичен учебен център на БЧК в с. Лозен . Сценарият, по който протече учението, бе за мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение с епицентър в близост до София. 160 души от различни институции - професионалисти от БЧК,..

публикувано на 25.09.23 в 17:14

Започна строителството нa детска градина в кв. "Обеля" за 12 групи

Преди дни стартира строителството на голяма детска градина в кв. "Обеля"  за 12 групи. След като бъде завършена, тя ще бъде иновативна, каза пред Радио София кметът на район "Връбница"  Младен Младенов . Въздухът в помещенията няма да се смесва. Очаква се строителството да приключи до 1,5-2 години, уточни районният кмет. Наскоро беше открита..

публикувано на 25.09.23 в 16:08
Иван Янъков бе гост в предаването

Разнообразна програма от творби и композитори ще поднесе в рецитал пианистът Иван Янъков

Пианистът Иван Янъков  ще изнесе рецитал в НДК на 27-ми септември 2023 г. Софийската публика първа ще има възможността да чуе творбите в наскоро записания му в Амстердам албум, който ще излезе през декември. В концерта ще прозвучат и две български творби, сред които и Ноктюрно на Добринка Табакова, което само преди броени дни артистът..

публикувано на 25.09.23 в 16:07
Снимката е илюстративна

"Заедно в час" с инициатива за развитие на дигиталните умения в гимназиален етап

Инициатива в подкрепа на развитието на дигиталните умения на учениците в гимназиален етап стартира сайтът prepodavame.bg, който е създаден от фондация "Заедно в час" . Едва 29% от хората на възраст 16-72 години у нас имат базови умения в областта на цифровите технологии при средно 56% за Европейския съюз , сочат данните на Европейската..

публикувано на 25.09.23 в 15:11

Боуен терапевтът Тоня Благоева събира в книга "Природата в чиния"

“Природата в чиния“ ни представя в книгата си Тоня Благоева - боуен терапевт и кулинар с много последователи, автор на кулинарния блог „Благини“. „Това са рецептите, които аз чувствам близки, минимално преработени храни ползвам в ежедневието си и разбира се, всичко е пречупено през моя светоглед. В крайнa сметка всеки има своя визия за..

публикувано на 25.09.23 в 14:13

Изложба ще представи изявени творби на победители в четвърти Национален конкурс за графика - класически техники

На 26 септември в Галерия "Средец" ще се открие изложба, на която ще бъдат представени победителите от четвърти Национален конкурс за графика – класически техники. Националният конкурс се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични..

публикувано на 25.09.23 в 12:54
Военномедицинска академия

Безплатни изследвания във ВМА за Световния ден на белия дроб

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни функционални изследвания по повод Световния ден на белия дроб, който отбелязваме днес. Желаещите да се консултират с медиците от Клиниката по пневмология и фтизиатрия могат да го направят в кабинет №6 в Поликлиника-ВМА, от 13.00 до 15.00 часа. Не е необходимо..

публикувано на 25.09.23 в 12:05