Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Театър "Кредо" отбелязва своята 30-та годишнина

Снимка: Радио София

Свобода, въображение и преданост – това са трите думи обрисуващи театър "Кредо".

„Червеният нос“ – най-малката маска в театъра променя вътрешната нагласа за възприемането на света. Затова и погледът на света през очите на клоуна – това определя Гогол като най-големият клоун в литературата. С Ателие „Клоунът Гогол“ - първата от поредицата инициативи театър "Кредо" стартира 30-та си юбилейна годишнина.

Извадила на сцена изключително талантливи млади хора, основателят и артистичен директор на театър Кредо Нина Димитрова обяснява, че именно младите са бъдещето. „Аз мога само да подпомагам това бъдеще и на мен лично винаги ми е доставяло удоволствие да работя с тази неистова енергия“, добави тя.

„Това е Кредо – едно общо желание да правим хубаво изкуство“, така по думите на дъщерята на Нина Димитрова Девина Василева може да се обрисува театър "Кредо". Според нея въпреки трудностите трябва да се подхожда с вяра и клоунско настроение.

Освен втора част на творческата лаборатория през март месец тази година, тя поясни, че се очертава да излезе и една книга, която ще бъде първата писана история на "Кредо" от театрален критик.

Целта на Ателие „Клоунът Гогол“ по думите на майка й Нина Димитрова е, да се научи нещо повече за клоунския начина на мислене, „Че той не е само един циркаджилък и слагане на червен нос и шарени дрешки,  а това е философия. Философия на радостта и на щастливите хора“, сподели тя.

В противовес на промяната за разрушаване на ценностите, Димитрова цитира думите на Гогол, че театърът е трибуна от която може да се говори за много добри неща и трябва да използваме всяка възможност за да правим това.

Като „динамична“ описва работата с Димитрова актьорът Денис Хаят. Той сподели, че неща, които не са посредствени без труд няма как да се случат и добави също, че Димитрова има много добър подход към актьора и знае как да го натоварва постепенно без да го претоварва.

Лесно ли е да си клоун? Чуйте в анкетата на Христина Иванова:


Проектът „Клоунът Гогол“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“ 2021 и с любезното домакинство на Национален студентски дом в София.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпругата на Китодар във филма се играе Стефани Ивайло

Китодар Тодоров в българска черна комедия! Това трябва да се гледа

След десетки документални филми, тв продукции и успешния "Снимка с Юки" режисьорът Лъчезар Аврамов предлага ново заглавие: "Жълт олеандър" - черна комедия с елементи на политически трилър . Участват Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев, Мариан Вълев, Лука Гобо. Оператор е Торстен Липсток. Музиката е на Асен Вапцаров Филмът..

публикувано на 28.09.22 в 17:50
Асен (Пенко Господинов) и Стела (Йоана Буковска) в сцена от филма

Светлината в равносметките показва филмът "След сезона"

Във фестивалната програма на "Златна роза" вчера зрителите гледаха филма на режисьора Иван Панев "След сезона" , по сценарий на Марин Дамянов и Дочо Боджаков. В ролите са Йоана Буковска-Давидова (Стела), Пенко Господинов (Асен), Калин Врачански, Красимир Доков, Веселин Анчев, Петя Силянова. Оператор е Христо Генков, музиката е..

публикувано на 28.09.22 в 16:29

Започва фестивалът "Минало неминало"

Фестивалът "Минало неминало" започва на 29 септември и продължава до 2-ри октомври. Мястото е Регионален център за сценични изкуства "Топлоцентрала" и комплекс "Гарнизонно стрелбище". За да ни разкаже за него, специален гост гост в радио ефира беше Весела Ножарова, изкуствовед и куратор към фондация "Изкуство –дела и документи". Има ли..

публикувано на 28.09.22 в 15:35
По време на представянето на книгата на фестивала...

Ново издание запознава по-младите киномани с личността на Григор Вачков

Духът на приятелство и обич, на коментари и на радост от хубавите филми от фестивала "Златна роза" актрисата Марта Вачкова помни още отпреди десетки години, когато е идвала с нейния баща – актьорът Григор Вачков. Идвала е и след това. Била е и жури на късометражните филми. На 40-ото издание Марта също е тук, и то за да присъства на..

публикувано на 28.09.22 в 15:18
Проф. Минко Балкански

Проф. Минко Балкански: Животът се осмисля с алтруизъм и любов

Проф. Минко Балкански е роден през 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още от малък е изключително любознателен. Впечатляващо е, че в гимназията взима по 2 класа за една година и постъпва в университета едва 15-годишен . Запленен е от личността и знанията на Луи Пастьор и негова цел става елитния университет École normale..

публикувано на 28.09.22 в 13:53
Народния театър

Сериозни щети по сградата на Народния театър е нанесла бурята снощи

Сериозни щети върху сградата на Народния театър "Иван Вазов" е нанесла снощната буря в столицата. След проливния дъжд има спукани тръби, наводнени фоайета и сцени, съобщи за БНР директорът на театъра Васил Василев: "Спукани са няколко водосточни тръби, които се намират в стените на театъра и в следствие на тях са наводнени камерна сцена,..

публикувано на 28.09.22 в 12:22

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат от 10.00 до 13.30 часа в кабинет 218, на втория етаж в поликлиниката на ВМА. Не се изисква направление от личния лекар, но е необходимо да..

публикувано на 28.09.22 в 12:19