Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пестете ни времето

Режисьорът Десислава Боева и актьорът Никола Мутафов с водещата Яна Спиридонова
Снимка: радио София

„Пестете ни времето“ – театрален спектакъл по текстове на Чудомир – гости в студиото режисьорът Десислава Боева и актьорът Никола Мутафов:

"Чудомир е недостатъчно познат, колкото и да ни е любим. Спомените му не се изучават. Това е трогателен материал за Димчо Дебелянов, за Пенчо Славейков (Десислава). Предлага друга гледна точка за тези "химери" (Никола). 

Начинът, по който той говори за тях дава възможност да изравним нашето ниво с европейското - той ги сравнява с явленията по това време там. Опитът да направим драматизация бе дълъг процес - 2 години докато подредим пъзъла на произведението.

Името дойде от малката книжка на Чудомир от 1969 с негови миниатюри "Пестете ни времето". Освен буквално, значението е глобално - да се съсредоточим във важните неща, без да сме дидактични. Като дойдете да гледате представлението, ще видите, че важните тогава неща са все още важни и сега, човешката природа не се променя толкова бързо.

Спокойно се разположихме в текста, той стана драматургичен. Актьорите имат роли, но ако тръгнем да ги обясняваме, трябва да разкрием представлението. Текстът позволява фантазия.

Началото е в 19:30 днес, 19 февруари в "Ателие 313". Едно вълнуващо духовно и интелектуално преживяване. Може да се играе навсякъде и без декор (Никола). Пространството е подходящо, точно ни пасна. Надяваме се, след представлението, хората да се върнат към книгите на Чудомир  (Десислава)."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48

Традициите по Великден – такива ли са, каквито бяха?

Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина? Всеки ли може да направи козунак в домашни условия? Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца? Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с..

публикувано на 02.05.24 в 10:49