Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

450 000 лева е отделила Столичната община на районните администрации за текущ ремонт на подлези през 2021 г.

Ангел Джоргов: Изграждаме два надлеза над Южната дъга на Околовръстния път

Най-проблемните подлези ще бъдат взети за стопанисване от Столичната община

Снимка: Диана Костова

Само три подлеза, от общо 89 на територията на Столичната община, в момента са неизползваеми. Единият е на бул. „Мария Луиза“, вторият е срещу НДК, третият е в район „Подуяне“, а причината е недостъпна среда. Това каза в студиото на Радио София инж. Ангел Джоргов - зам.-кмет на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

„Всички останали подлези в момента се ползват независимо дали имат изградена достъпна среда – с рампи, с асансьори или са изграждани преди много години. Не мисля, че трябва да се закриват подлези“, добави инж. Джоргов.

Проблем съществува и от факта, че през годините голяма част от помещенията в подлезите са придобити и са частна собственост. По думите на зам.-кмета, „не е толкова лесно да прекъснеш достъпа до един частен имот. Това е една от причините подлезът на бул. „Фритьоф Нансен“ да не се затваря напълно“.

По отношение изграждане на надлези на големите столични кръстовища, Ангел Джоргов обясни, че е трудно да се изградят такива, тъй като те трябва да бъдат с необходимата височина.

Трябват асансьори и рампи. Оставете настрана, че това е доста скъпо начинание, но чисто технически е свързано с много преустройства, доста е вероятно и да трябва да се правят ПУП-ове за тези надлези“, каза зам.-кметът.

Той допълни, че от няколко години, Столичната община работи по реализирането на два надлеза на Южната дъга на Околовръстния път. През тази година предстои пускането на процедура за избор на изпълнител за първия от тях. 

Ангел Джоргов добави, че с решение на Столичния общински съвет от 2010 г., по-голямата част от подлезите са дадени за поддръжка на районните администрации, а общината ги обезпечава финансово за належащи ремонти. Зам.-кметът допълни, че около половината от подлезите в столицата са снабдени с видеонаблюдение. Те са предимно в централната градска част и по големите булеварди.

„Има специализиран център в Столичната община, където има хора, които на живо следят видеонаблюдението. Имат връзка с него и СОТ фирмите, там където е осигурена и такава охрана и поетапно се увеличава броя на подлезите, в които има видеонаблюдение“, каза още зам.-кметът на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

По отношение на опасните релси на стълбите в подлезите, Джоргов обясни, че по Наредбата за достъпна среда, трябва да бъдат изградени рампи с до 5% наклон.


„Тези релси са изграждани в годините назад и сега в момента са в заварено положение. Трудно е да се вземе решение дали да бъдат премахнати или не, защото при развален асансьор, например, хората ги ползват. При изграждането на новите подлези се спазва Наредбата за достъпна среда и трябва да има или асансьор или въпросните рампи. В подлезите, в които е невъзможно изпълнението на Наредбата и изграждането на рампи, решението е монтиране на асансьори“, каза Ангел Джоргов.

Той допълни, че най-натоварените и най-проблемни подлези ще бъдат взети за стопанисване от Столичната община, тъй като при необходимост, тя има капацитета за 24-часова поддръжка, с помощта на екипа на „Аварийна помощ и превенция“.

Относно честите наводнения в подлезите, Джоргов обясни, че това е въпрос на поддръжка.


„Ние имаме голям проблем в подлезите, в които има търговски обекти, в които се готви храна. Те трябва да имат система за маслоулавяне, за да не отива мазнината директно в канала. Но на практика, ние отделяме един изключително голям ресурс да отпушваме такива канали. Като се запушат, след това и при не толкова интензивен дъжд, водата няма къде да отиде“, каза Джоргов и обясни, че при ремонта на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, както и на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде подменена хидроизолацията на тавана на подлеза.

Около 450 000 лева е отделила Столичната община на районните администрации за текущ ремонт на подлези през 2021 г., каза още зам.-кметът на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06