Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от от Центъра за анализи и кризисни комуникации:

Преди реалната, информационната война осигури комфорт на режима на Путин

Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Какво става в Украйна? Как се отразява на България и българското общество. Какви могат да са рисковете, последствията и поуките от досегашните действия на управляващите? Това анализираха в студиото на Радио София Любомир Аламанов, доц. Д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Случващото се е кошмар, нищо непредизвикана агресия и започната война от страна на един диктатор, който се мъчи да възстанови империя от средата на миналия век, с цената на хиляди жертви и разбити семейства и животи. Няма никакво оправдание за това. В Европа в ХХI век това е недопустимо.

Това коментира пред Радио София Любомир Аламанов.

По думите му, на комуникационно ниво виждаме финалните акорди на яростна пропагандна кампания, който от години се води у нас. За антиевропейската кампания дейно участваха и путинските тролове. България е сред най-засегнатите. Странно е, че в нейно продължение са и някои „патриотично“ настроени български политици.

„Информационната война предходи с доста време реалната. Тя се водеше не само в нашата страна и целеше да осигури комфорт и добро отношение към режима на Путин“, обърна внимание доц. д-р Александър Христов.

Такива семена имат почва у нас, смята експертът. Но за последните 30 години някои от българите като че не можаха да се научат да различават Пушкин от Путин.

Все пак има проруски настроени сънародници, които са против действията на Путин, отбеляза Христов.

Според него Западът се забави с реакцията си на нападението, защото е трудно подвижен, бюрократичен, преял. Докъде ще стигне Путин зависи и от това, докъде ще му се позволи. У нас управляващите имат задължението да предприемат мерки да гарантират сигурността и спокойствието в страната ни.

В тази ситуация ограниченията, наложени от дигитални платформи и комуникационни канали спрямо руски информационни източници, не са достатъчни. Хората трябва да разчитат и да развиват критичното си мислене, а това се учи и зависи от средата, допълни Даниел Киряков.

По думите му средата у нас е токсична, заради исторически събития и наслоения от 3 март насам, включително и от т.нар. преход след 10 ноември.

Реакцията на Европейския съюз, САЩ и на НАТО е безпрецедентна по отношението на агресията към Украйна. Може би този отговор е неочакван за Русия, изтъкна още Киряков.

Аламанов отбеляза инструментът за манипулация и отклоняване на темата, разширявайки я от конкретен казус до „цялата вселена“ - т.нар. „уот абаутизъм“ (от англ. What about): „Хората трябва да бъдат нащрек, когато някой се опита да им отклони вниманието.“

Трябва да си направим изводи от тази ситуация и да си изработим защитни комуникационни механизми, така че подобен вид действие, несъвместими с човешкото, да не бъдат допускани повече никога, подчерта доц. Христов.

Според Аламанов следващият комуникационен кошмар, пред който ще е изправена България, е въвеждането на еврото у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57