Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинските любители на автомобили харесват и техните макети

Снимка: Радио София

Не само децата, но и възрастните хора харесват умалените модели на коли. Колекционер на мащабни макети, организатор на събития за автомобили, Данаил Пенчев разказа в ефира на Радио София за страстта си към хобито. На ретро паради, той и негови колеги са забелязали, че около 40 % от хората са поставяли на таблата на своите возила техни макети.

"Това на нас ни даде идея да го включим в програмата си и в Дупница, където 5 години правехме подред събития. В две от годините направихме конкурс за макетни модели", каза Пенчев и добави, че са имали награда наречена "Едно към едно". Тя е била за макет, който се доближава най-много до автомобил от парада.

Той поясни, че тези мащабни макети на коли се наричат "диорами" и се използват и в киното при скъпо струващи сцени. По думите му, в България в магазинната мрежа има само едно-две места, където може да се намерят такива макети и феновете си ги набавят от магазините за играчки или интернет, но има разлика между колекционерските и детските продукти.

"Колкото повече, тъй наречени "активни детайли" има в един мактен модел, толкова по-ценен е той, толкова по-реалистичен изглежда на снимки", каза Пенчев. Той каза още, че във фейсбук страницата имат филиал, където фотографи заснемат макети, аранжирани на фонове със специално осветление, така че снимките да изглеждат "арт". По думите му "По този начин ни се дава възможност да заснемеш такъв автомобил, който реално в живота може и да не го видиш".

Пенчев сподели, че освен снимката изписват и историята и характеристиките на реалния модел, като така почитателите се запознават изцяло с автомобила. Той каза още, че макетите на заобикалящата среда, като природа, асфалт и др. се изработват или от самите хобисти, или пък се закупуват готови такива от съответните колекционерски магазини.

Относно търговията с диорами, Пенчев сподели, че има спекуланти, които изкупуват цели серии и след време ги продават с огромна надценка. "Което е много жалко, защото ние нямаме такъв голям пазар и е хубаво до повече хора да достигнат хубавите модели", допълни колекционерът.

Данаил Пенчев, мениджър на клуб "Авангард Класик" се обърна към любителите с призив да си помагат, защото това на първо място е хоби, а след това бизнес.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и Томаш..

публикувано на 31.07.24 в 11:59
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18