Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градовете и регионите на Европа и какво могат те да направят за Украйна

Снимка: Лили Големинова

Марсилия е най-старият град във Франция и вторият най-голям (след Париж). Именно тук се провежда Деветата европейска среща на градовете и регионите (European Summit of Regionsand  Cities), организирана от Европейския комитет на регионите. Над 2000 лидери на национално, регионално, местно и международно ниво се събраха да споделят добри практики под мотото „Гражданите в сърцето на Европа“. Но дневният ред беше променен (както всичко около нас) и първият ден премина под знака на това, което Обединена Европа може и трябва да направи за Украйна. В откриващата си реч на Апостолос Цицикостас, председател на Европейския комитет на регионите заяви, че Украйна Е в Европа и че Киев (в лицето на неговия кмет Витали Кличко) получава почетно членство в Комитета на регионите, който обединява кметове и общински представители от страните-членки на ЕС. Той обяви и приемането на обща декларация на Европейските градове и региони, с която се заклеймява руската агресия в Украйна, но има и призив за незабавното задействане на европейския механизъм за гражданска защита и хуманитарна помощ от Европейската комисия и за мобилизиране на цялостния капацитет на регионите за подпомагане на Украйна.


От Киев се включи Юрий Андрийчук, координатор на хуманитарната помощ към украинската регионална асоциация, който обясни, че Украйна се нуждае от помощ сега, а не след 10 или 20 дни, каза, че да не се изпращат пари и отправи молба това, което е събрано като помощи, да бъде транспортирано до границите на Украйна, след което те самите имат капацитета да го разпределят сред нуждите в 24-те региона на страната. Благодари за всички акции в помощ на Украйна, които се правят в страните от ЕС и предизвика бурни искрени аплаузи от всички в залата, които бяха станали на крака.


Ключово беше изявлението на президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, който обяви трите стъпки на спешния пакет за солидарна помощ за Украйна, „който всички очаквахте от нас, защото това е ролята на нашата банка“ и чието финално одобрение се очаква на извънредно заседание на борда в петък, след което (първо) в рамките на три дни незабавна ликвидна подкрепа в размер на близо 700 милиона евро, което ще стане чрез пренасочване на съществуващи кредитни линии; след което като втора стъпка ще бъдат поети ангажименти в размер на 1.3 милиарда евро, с които Украйна да посрещне непосредствените нужди за инвестиране и реконструкция (транспорт, енергия, градско развитие). Това също може да стане сравнително бързо, обясни Хойер, веднага щом украинските власти са в състояние да подпишат необходимите документи; и трето – ЕИБ ще помогне да бъде построено наново всичко унищожено от руската армия.


Кметът на Гданск (който е побратимен с Мариупол), Александра Дюлкиевич пък започна своето включване с думите „здравейте от града, където беше създадена „Солидарност“ и обясни, че на регионално ниво в Украйна има нужда от медикаменти и храна и че вътрешно те са изключително добре организирани за тяхното разпределение. През Полша до този момент са преминали 600 000 украинци.


Много силна беше речта на кмета на Клуж, Емил Бок (бивш министър-председател на Румъния, сега председател на тяхното сдружение на общините). Той започна с факта, че към днешна дата 120000 украинци са преминали през Румъния, като 70 000 са все още на румънска територия, от които 18 000 са деца и именно за тях трябва да бъдат създадени достатъчно възможности за образование и включване във всички аспекти на живота. Той подчерта, че доверието към ЕС расте и че трябва експресно да се предприемат стъпки за приемането на Украйна и Молдова в европейското семейство.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50