Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дигитална трансформация-умните градове“ – дискусия на Радио София в София Тех Парк по проекта „Нашата Европа“

Първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

Снимка: Радио София

Първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ се провежда от 10.00 часа, в София Тех Парк, зала The Venue, сграда „Инкубатор“. Темата на дискусията е „Дигитална трансформация-умните градове“.

Най-специалното в София Тех Парк са хората, каза в мобилното студио на Радио София, което тази сутрин беше разположено в сграда „Инкубатор“ изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

„Всички тези хора, които работят и развиват иновативни, съвременни и конкурентноспособни продукти. Тези, които се заминават с научна дейност. Това са най-важните и най-хубавите неща, които се случват в София Тех Парк“, добави Тодор Младенов.

По думите му, въпреки кризата, българските компании успяват да бъдат стабилни в това, което правят.

По отношение на образованието, София Тех Парк и Научният център за тийнейджъри е може би, най-доброто място не само в България, но в цяла Централна и Източна Европа, каза Васил Караиванов, председател на Управителния съвет на София Тех Парк.

Друго голямо постижение е суперкомпютъра, който е най-големият в Централна и Източна Европа към този момент.

„Съвсем скоро започва Инкубационната ни програма с технологии на Церн, ние сме партньори и ще направим бизнес инкубатор, в който екипи или стартиращи компании могат да кандидатстват за разработването на продукти и услуги с технологии на Церн. Това е нещо регионално, не е само за България“, каза Васил Караиванов.

Той добави, че лабораторният комплекс се управлява от консорциум от Софийския университет, Техническия университет и София Тех Парк.

„Всяка лаборатория е асоциирана към някой от университетите. Също така някои от лабораториите се управляват от хора от БАН. Науката наистина е тук, но тук целта не е на фундаменталната наука, а фундаменталната наука да стане приложна, за да може да се обърне в продукти и услуги, които след това да бъдат предложени на обществото“, допълни Караиванов.

Амбициите на ръководството на София Тех Парк за следващите години включва развитието на Инкубационната програма.

София Тех Парк е партньор в няколко други инкубационни програми. Ще вложим много усилия точно в това да развием нашата програма. Много големи са усилията в технологичен трансфер и развитие на капацитета на лабораториите, защото всеки ден излизат нови неща. Инвестиционни проекти имаме няколко“.

Тодор Младенов и Васил Караиванов добавиха, че се очаква подобрение на цялостния облик на Парка, както и развитие на възможностите и капацитета на суперкомпютъра.

„В началото на годината стартирахме две процедури за привличане на интереси и възлагане на задачи. На нашата страница има информация“, допълниха те.

От София Тех Парк стартират привличане на образователна програма, която да покрие почти целия цикъл на обучение през живота.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13