Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дигитална трансформация-умните градове“ – дискусия на Радио София в София Тех Парк по проекта „Нашата Европа“

Първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

Снимка: Радио София

Първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ се провежда от 10.00 часа, в София Тех Парк, зала The Venue, сграда „Инкубатор“. Темата на дискусията е „Дигитална трансформация-умните градове“.

Най-специалното в София Тех Парк са хората, каза в мобилното студио на Радио София, което тази сутрин беше разположено в сграда „Инкубатор“ изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

„Всички тези хора, които работят и развиват иновативни, съвременни и конкурентноспособни продукти. Тези, които се заминават с научна дейност. Това са най-важните и най-хубавите неща, които се случват в София Тех Парк“, добави Тодор Младенов.

По думите му, въпреки кризата, българските компании успяват да бъдат стабилни в това, което правят.

По отношение на образованието, София Тех Парк и Научният център за тийнейджъри е може би, най-доброто място не само в България, но в цяла Централна и Източна Европа, каза Васил Караиванов, председател на Управителния съвет на София Тех Парк.

Друго голямо постижение е суперкомпютъра, който е най-големият в Централна и Източна Европа към този момент.

„Съвсем скоро започва Инкубационната ни програма с технологии на Церн, ние сме партньори и ще направим бизнес инкубатор, в който екипи или стартиращи компании могат да кандидатстват за разработването на продукти и услуги с технологии на Церн. Това е нещо регионално, не е само за България“, каза Васил Караиванов.

Той добави, че лабораторният комплекс се управлява от консорциум от Софийския университет, Техническия университет и София Тех Парк.

„Всяка лаборатория е асоциирана към някой от университетите. Също така някои от лабораториите се управляват от хора от БАН. Науката наистина е тук, но тук целта не е на фундаменталната наука, а фундаменталната наука да стане приложна, за да може да се обърне в продукти и услуги, които след това да бъдат предложени на обществото“, допълни Караиванов.

Амбициите на ръководството на София Тех Парк за следващите години включва развитието на Инкубационната програма.

София Тех Парк е партньор в няколко други инкубационни програми. Ще вложим много усилия точно в това да развием нашата програма. Много големи са усилията в технологичен трансфер и развитие на капацитета на лабораториите, защото всеки ден излизат нови неща. Инвестиционни проекти имаме няколко“.

Тодор Младенов и Васил Караиванов добавиха, че се очаква подобрение на цялостния облик на Парка, както и развитие на възможностите и капацитета на суперкомпютъра.

„В началото на годината стартирахме две процедури за привличане на интереси и възлагане на задачи. На нашата страница има информация“, допълниха те.

От София Тех Парк стартират привличане на образователна програма, която да покрие почти целия цикъл на обучение през живота.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18