Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Димо Чотров
Снимка: Радио София

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк.

„Имаме не малко съвместни проекти. Имаме един, който е от преди две години, но много се гордеем с него – конгломерат за световното квадрианале в Прага за представяне на най-добрите български сценографии. Ние участвахме в разработката на приложението, което представяха тези български сценографи“, каза в мобилното студио на Радио София от София Тех Парк Димо Чотров, от екипа на лаборатория “Виртуална и добавена реалност” и преподавател в Техническия университет – София.

Той добави, че лабораторията работи в тясно сътрудничество с Националния военноисторически музей, с който имат няколко разработки. Такива има и с Регионалния исторически музей – София, с Археологическия и Етнографския музей на открито Етъра.


Димо Чотров каза още, че Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” е част от т.нар. Лабораторен комплекс към София Тех парк, в който има 11 лаборатории, които покриват много голям обхват от високи технологии, включително производство на медикаменти, синтез на лекарства, биотехнологии, изкуствен интелект, роботика, киберсигурност, високопроизводителни изчисления и др.

Мобилното студио, разположено в София Тех Парк, се проведе преди първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ с тема „Дигитална трансформация-умните градове“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13