Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест полезни ефекта на бананите за човешкото здраве

Новак Джокович знае какво да яде, за да е във върхова форма   
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редовната консумация на банани подобрява зрението - както през деня, така и през нощта, пише „Eat This, Not That“.

1. Бананите са полезни за червата ви

Има много начини да подобрите чревната си микрофлора, но бананите са добро начало. Според проучване от 2017 г., публикувано в Nutrition Bulletin, бананите съдържат устойчиво нишесте, което допринася за производството на много важни за здравето на червата късоверижни мастни киселини.

2. Помагат за намаляване на теглото

Неоценимата полза от бананите е, че с ежедневната им консумация можем да свалим излишните килограми. Тъй като бананите са богати на фибри и протеини, те дават усещане за ситост за дълго време, въпреки че един плод съдържа само 100 калории. Те са една от 20-те най-популярни храни за отслабване.

3. Полезни са за кожата

Когато си мислите за храни, които са полезни за кожата, вероятно се сещате за сьомга, авокадо и орехи. Но бананите също са полезни за здравето на кожата, защото съдържат витамини и минерали, особено манган, който повишава нивата на колаген. Каквито и да са проблемите ви с кожата - акне, бръчки, сухота - един банан на ден определено може да ви помогне. Козметолозите дори предлагат да се правят бананови маски.

4. Зареждат ни с енергия

Консумацията на банан преди или след тренировка ще повиши енергийните нива на организма ви и ще ви помогне да избегнете чувството на умора през деня. Спортистите, които пият спортни напитки на всеки 15 минути, се представят по-зле при колоездене на дълги разстояния, от тези, които ядат банани и пият вода.

5. Калият в тях е полезен за сърцето

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, а той укрепва сърцето.
Повечето хора не приемат достатъчно калий в храната си, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Богатата на калий диета (1 банан на ден) намалява риска от сърдечни заболявания с 27%.

6. Ще подобрите зрението си

Според Националния институт по здравеопазване бананите съдържат витамин А, който прави три неща: предпазва очите, поддържа нормалното зрение и го подобрява през нощта.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59