Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Владимирова: Предстои въвеждане на Национална програма „Хранене“ за първите 1000 дни от живота на детето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р Ирина Владимирова e специалист по хранене и диететика. Повече от двадесет години работи в областта на детското хранене. От няколко години е част от екипа на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив и консултира деца с различни заболявания.

В ефира на Радио София, д-р Владимирова сподели, че страната ни изостава в областта на детското хранене, в сравнение с Европа, където специалистите по хранене са почти колкото и медицинските сестри. В България медиците по хранене и диететика са едва 140 специалисти, добави тя.

Преди 30 години, английският проф. Дейвид Бакър за първи път установява взаимовръзка между храненето през първите 1000 дни и здравето в бъдещия живот. Това дава началото на най-големия проект в света за ранно хранене между Европа, САЩ и Австралия. В резултата на това е променено законодателството в ЕС по отношение на млеката за кърмачета.


„Очакваме промени и във всички останали сфери, каквито са захранването, храненето след 1 годинка и т.н.“, каза д-р Ирина Владимирова.

По думите ѝ, в България предстои да бъде предоставена на министерствата Национална програма „Хранене“, които да я имплементират.

„Целта на този проект е да осигурим правилно хранене през тези първи 1000 дни – от зачеването до навършването на 2 годинки (в България от 0 до 3 г.). Ние предвиждаме много дейности и се надяваме всяка една от тях да бъде одобрена“, добави д-р Владимирова.


Предстои информационна кампания, каза тя и допълни, че след това ще бъде включено и подобряване на достъпа до здравни услуги и ранна диагностика на хранителните дефицити, осигуряване на възможности за хранително суплементиране и подобряване достъпа до Детска кухня, каза д-р Ирина Владимирова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33