Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България под знака на дарителството и доброволчеството

Елица Баракова и Полина Господинова
Снимка: Катя Василева

Над 3 милиона души са вече украинските бежанци, по информация на Международната организация по миграцията в Женева. На този фон, хиляди българи се отзоваха на поканите за дарения и доброволчество.

„Чашата на дарителството“ обикновено е пълна около 20%, а в случаите на криза тя наистина прелива, каза в студиото на Радио София Елица Баракова – изпълнителен директор на фондация „ВCause“.

„Резултатите във вид на пари, брой доброволци, събрани вещи са толкова много от началото на тази военна пандемия, така че те говорят сами за себе си. Ние много се сплотяваме и даряваме“, добави Баракова.

По думите й, държавата се опитва да премахне всички пречки, които стоят пред украинските граждани у нас. Вече работи и правителствената платформа „България за Украйна“.

„Ние с колегите сме ежедневно във връзка. В момента държавата събира информация, всичко ще бъде публично на тази платформа – кой какво има, с какви ресурси разполага, в какви аспекти на кризата се е специализирал да помага“, каза Елица Баракова.

Ситуацията активизира не само отделните хора, но и корпоративния свят, добави Полина Господинова, изпълнителен директор на Българската асоциация за управление на хора.

„Компаниите правят много в опитите да подкрепят бежанците, идващи от Украйна. Много от българските компании имат офиси, които реално са в Украйна. Много от тях направиха първите стъпки да осигурят за своите служители и техните семейства опцията да дойдат тук“, добави Господинова.

Съвместно с „Мати Украйна“ вече са изпратени лекарства, одеяла, дрехи, храна и вещи от първа необходимост. По думите на Елица Баракова необходимостта от покрив за бежанците ще се задълбочи. Необходимо е да бъдат осигурени и социални контакти за децата и работа за майките им.

„Бързо да се включат в живота в България. В крайна сметка, ние имаме нужда от работна ръка. Всички от тях искат да работят, не да живеят на помощи“, каза Баракова.

Утре (17 март) ще се състои и инициативата „Годишен знак за дарителство ''Отговорна компания – отговорни служители“'.

„Всяка година ние казваме едно „благодаря“ и поднасяме този знак в признание на работодателите, които дават възможност за организиране на дарителство и доброволчество. Утре ще ги посрещнем отново със златен, сребърен и бронзов знак“, добави Елица Баракова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23