Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сдружение „Соларна Академия България“ обединява бизнеса и експертите в сферата на ВЕИ

Снимка: Pixabay

Новосформираното сдружение „Соларна Академия България“ (Solar Academy) официално стартира дейността си през март. То се появява като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда. Solar Academy обединява бизнеса, експерти от сферата на енергетиката и ВЕИ сектора, както и представители на образованието.

По темата пред Радио София говори инж. Веселин Тодоров – основател и председател на Управителния съвет на Solar Academy. По думите му, целта на сдружението е не да се конкурира с други асоциации, а да се повиши образователното ниво на бъдещите специалисти в сектор ВЕИ и по-специално "Соларни системи".

Той каза, че в момента сме свидетели на една световна енерегийна трансформация, която засяга и България и предизвиква липса на кадри, а образователната ни система не е адаптирана за бъдещите промени, които се очакват в сектор "Енергетика".

"Решихме да направим това сдружение за да може да отговори на кадровите нужди, а именно чрез образование и чрез подходяща образователна програма, която да предложим на институциите, да отговорим на нуждите на бизнеса за да произведем кадрите, които следващите 5-6-7 години да извършат енергийния преход на България", каза инж. Тодоров.

По думите му, един от най-големите проблеми у нас е липсата на връзка между бизнес и образование, както и това, че има недостиг на специалисти в сектора на ВЕИ. Освен това, според него липсва адекватен анализ, който определя какви кадри ще бъдат необходими и съответно учебните заведения да адаптират своите програми и паралелки за да произведат нужните кадри.

"Трябва доста бързо и учебните планове да бъдат подобрени в крак поне с технологиите, които са поне от една година назад", каза инж. Тодоров. Той добави, че целта на „Соларна Академия България“ е да изгради мрежа от контакти с въпросните учебни заведения, както и да се направи дискусия от академичното съсловие на различните университети за изготвянето на учебен план в сектор ВЕИ и по-специално "фотоволтаици".

Освен това, по думите на инж. Тодоров друга цел е доставяне на академични и учебни материали от световните водещи производители на пазара. Той каза още:

"Почти всеки един производител предлага академия, която е за сертифициране на техници, свързана с употребата на неговите устройства" и допълни, че в момента секторът е в подем, както и че трябва да има заинтересованост от страна на държавата.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23