Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сдружение „Соларна Академия България“ обединява бизнеса и експертите в сферата на ВЕИ

Снимка: Pixabay

Новосформираното сдружение „Соларна Академия България“ (Solar Academy) официално стартира дейността си през март. То се появява като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда. Solar Academy обединява бизнеса, експерти от сферата на енергетиката и ВЕИ сектора, както и представители на образованието.

По темата пред Радио София говори инж. Веселин Тодоров – основател и председател на Управителния съвет на Solar Academy. По думите му, целта на сдружението е не да се конкурира с други асоциации, а да се повиши образователното ниво на бъдещите специалисти в сектор ВЕИ и по-специално "Соларни системи".

Той каза, че в момента сме свидетели на една световна енерегийна трансформация, която засяга и България и предизвиква липса на кадри, а образователната ни система не е адаптирана за бъдещите промени, които се очакват в сектор "Енергетика".

"Решихме да направим това сдружение за да може да отговори на кадровите нужди, а именно чрез образование и чрез подходяща образователна програма, която да предложим на институциите, да отговорим на нуждите на бизнеса за да произведем кадрите, които следващите 5-6-7 години да извършат енергийния преход на България", каза инж. Тодоров.

По думите му, един от най-големите проблеми у нас е липсата на връзка между бизнес и образование, както и това, че има недостиг на специалисти в сектора на ВЕИ. Освен това, според него липсва адекватен анализ, който определя какви кадри ще бъдат необходими и съответно учебните заведения да адаптират своите програми и паралелки за да произведат нужните кадри.

"Трябва доста бързо и учебните планове да бъдат подобрени в крак поне с технологиите, които са поне от една година назад", каза инж. Тодоров. Той добави, че целта на „Соларна Академия България“ е да изгради мрежа от контакти с въпросните учебни заведения, както и да се направи дискусия от академичното съсловие на различните университети за изготвянето на учебен план в сектор ВЕИ и по-специално "фотоволтаици".

Освен това, по думите на инж. Тодоров друга цел е доставяне на академични и учебни материали от световните водещи производители на пазара. Той каза още:

"Почти всеки един производител предлага академия, която е за сертифициране на техници, свързана с употребата на неговите устройства" и допълни, че в момента секторът е в подем, както и че трябва да има заинтересованост от страна на държавата.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00