Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашите открития са под микроскоп

2
Ренета Караманова
Снимка: радио София

Приносът на археолозите и консерваторите - разговор с  гл. ас. д-р Петя Пенкова, реставратор в НАИМ-БАН:

"17 години съм част от реставраторския екип. Любов от пръв поглед и дълъг път след това - не се учеше археологическа реставрация. Тя е по-специализирана, но вече има събуждане на интереса към археологията. Изискват се познания в много различни посоки. Необходим е респект към миналото и любов и интерес към хората, които са живели. 

Специализацията ни е на база на материала - метал, силикатни материали - керамика, мозайки, по-рядко - стъкло и органични материали. Златото най-малко има нужда от наша намеса. Среброто е много тежко за реставрация, желязо, мед и сплави, заради корозионните процеси - също.

Първата ми специализация бе във Франция, после в Майнц - Германия, предстои ми такава в музея "Гети" в Лос Анжелис. Наколенникът от Враца ми е най-голямото предизвикателство, имаше краен срок преди изложбата в Лувъра. При нас непрекъснато навлизат нови материали и методи. Ще работим с лазери по нагръдника от Голяма Косматка.

В етичния ни кодекс е казано, че нямаме право да влагаме собственото си въображение в това, което правим. Първоначално правим експертиза на състоянието, техниките, понякога правим консултации с физици, химици, рентгенолози. Ние сме от държавите с много богато културно наследство. Не знам, дали е овладяно иманярството. По трасето на една магистрала много често се намират археологически предмети, но не се откриват съкровища, те всичките са случайно открити, далеч от археологически разкопки.

Нашите открития са под микроскоп, като видиш някакъв детайл. Винаги леко подценяваме тогавашните технологии, но те са били много напреднали."

Археологическият музей в София представя изложба "Време, материя и дух: или как реставрацията вдъхва живот на предметите" - подробностите в интервюто на Христина Иванова с ръководителя на лабораторията за анализи, консервация и реставрация Ренета Караманова: 

"Правим изложба, която поглежда към нашата работа. Можем да покажем колко дълъг процес е работата на реставратора. За нас работата е удоволствие, хоби, предизвикателство. Изложбата е уникална тук поне. Имаме ценни експонати, но не бих могла да направя оценка кое е най-интересно. Изложбата е до края на септември."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05