Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени изследваха миграцията на застрашени хищни птици в Египет

Националната олимпиада по орнитология ще се проведе след 13 г. прекъсване

3
Египетски лешояд
Снимка: Pixabay

На птиците и на знанията за тях е посветено едно много интересно събитие Национална олимпиада по орнитология, която ще се проведе съвсем скоро.

Елица Иванова от комуникационния екип на Българското дружество за защита на птиците „успешно маневрира в логистиката между 16 организации за опазването на египетския лешояд на три континента и преподаването на йога“.

Тя се завърна преди дни с екипа си от пътуването до Суец, град в североизточен Египет.

„Нашата работа там беше свързана с изследването на миграция. За първи път се изследва по този начин миграцията около Суецкия канал. Бяхме в пустинята на Суец и изследвахме мигриращите, реещи, хищни птици“, споделя тя, като обясни, че този вид е все още застрашен.

Българското дружество за защита на птиците координира всички процесите, които се случват на тези три континента.

„Основните заплахи са различни в различните райони. На Балканите все още отровите са основния бич, заради който птиците изчезват. Не само лешоядите! Стараем се да минимизираме заплахите, за да няма този рядък спад на популацията, защото това е една от най-бързо изчезващите птици на света“, каза орнитологът.

Пестицидите са едни от най-големите врагове на птиците и са „невидимата заплаха“, срещу която организацията също се бори. Неконтролируемото използване на пестициди и нелегалния внос, който хората често ползват за лична употреба, също са от основните проблеми.

В средата на този месец ще се проведе Националната олимпиада по орнитология след прекъсване от 13 години.

„Сега олимпиадата се завръща благодарение на проекта „Живот за пеликана“, но всички наши проекти, които се занимават с опазване на емблематичните видове, ще бъдат включени в тази олимпиада. Ще я подкрепят, за да може тя та се върне в България“, добави изследователката.

Олимпиадата е насочена главно към деца от пети до осми клас, на които е предоставена много допълнителна литература, тестове и информация. Деца участващи преди години в тези олимпиади, сега са водещи експерти в областта на орнитологията.


Гергана Пейкова и Елица Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05