Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Константин Кисимов

Константин Кисимов всеки път коленичи на пл. „Славейков“

На 21 декември 2011 г. от живота си отива Лиляна – единствената съпруга на легендарния актьор Константин Кисимов. Тя доживява до дълбока старост и до кончината си споменава с нежност и преклонение бащата на тримата си синове.  Любовта им започва толкова необичайно, колкото нетрадиционен е бил и бракът им.

През 1934 г. изпълнителят на „Кочо” и „Епопея на забравените” вижда бъдещата си съпруга на площад „Славейков” и се влюбва до уши. Той вече е истинска звезда в Народния театър, но се притеснява като юноша и тайно я проследява до дома й на ул. „Солунска”. По-късно я пресреща отново и галантно се представя. Лиляна е гимназистка, а Константин  - „стар ерген” на 37. Търпеливо изчаква две години да завърши училище и с упорство, постоянство и такт преодолява съпротивата на родителите й да я дадат на мъж, дето „къща не храни“. Кисимов наема малка къщичка с желязна ограда на ул. “Московска“, в която двамата влюбени свиват семейното си гнездо.

Лиляна отрано разбира, че колкото и да я обича мъжът й, цял живот ще трябва да го дели с другата му голяма любов – театъра. В съотношение 70/30 в полза на сцената.

За странния, но хармоничен брак и причудливите суеверия на големия актьор – чуйте звуковия файл:


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Капоейра – между бойното изкуство и танца

Капоейра e съчетание между спорт, бойно изкуство и танц, а тези, които са се докоснали до него, остават пленени завинаги.  Капоейра е бразилско бойно изкуство, което се заражда през 16 век , в следствие от преноса на роби от Централна и Западна Африка. Пристигналите племена, носят със себе си част от културата на Африка, но реално капоейра..

публикувано на 19.08.22 в 18:55

Разнообразие от вкусове на втория „Международен фестивал на традиционните храни"

На 20 и 21 август във Фестивалната зона до Исторически парк, с. Неофит Рилски, област Варна ще се проведе вторият „Международен фестивал на традиционните храни" . От 11.00 ч. до 22.00 часа, всички посетители ще имат възможност да опитат уникални ястия, приготвени от майстор - готвачи по старинни рецепти, предавани от поколение на поколение...

публикувано на 19.08.22 в 17:10

Д-р Искрен Иванов: ПП и ДБ няма да се явят заедно на изборите, заради голямото его на техните лидери

Липса на вътрешнополитически консенсус в страната е несъстоялата се коалиция между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ . Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът, преподавател, експерт по международна сигурност и управление на конфликти д-р Искрен Иванов . „Вместо да се обединят политическите партии по някои..

публикувано на 19.08.22 в 15:54
Евгени Димитров

Роденият в Деня на фотографията

Всички сме чували и познаваме примери, когато детето идва с името си. Раждаш се на 6 май – кръщават те Георги, раждаш се на 26 октомври – хоп, записват те Митко. Днес обаче ви поднасяме пример, когато детето е дошло с професията си. Новороденото са го кръстили Евгени с фамилия Димитров. И след като се е родил на днешния ден, познайте с..

публикувано на 19.08.22 в 14:26

Българин постави рекорд на Гинес

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в..

публикувано на 19.08.22 в 12:21

Бузлуджа се отваря

публикувано на 19.08.22 в 12:17
Бетон и асфалт - много в града, добри условия за по-високи температури

София е първият български град, който трябва да противодейства на "топлинен остров"

Ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, тази година те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“ . Здравите хора не обръщат особено..

публикувано на 19.08.22 в 11:24