Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циркът в плакати - почит и памет

| обновено на 23.04.22 в 13:06

125 български циркови плакати от колекцията на известния ТВ водещ Драгомир Драганов:

"Онова, което губим в ежедневието си е почитта. Почит и памет е мотото на тази изложба. Преди години бях "всеяден", подарих колекцията си на Музея на цирковото изкуство във Виена, но запазих и дигитализирах всичко, свързано с българския цирк.

Имам около 2000 български плаката, ядосвам се, не съм сигурен, че съм сложил най-хубавите, то те са свързани с детството ми. Моите истории остават.

Поканата дойде от СБХ. По съвест реших да включа по-известни художници, работили за цирковия плакат, но има и много анонимни, от плакатите от 40-те, 50-те и до 60-те. Прекрасни плакати не са подписани.

Най-новите са като поклон към днешните пътуващи циркове. Изложбата е на две изкуства - на плаката и на полиграфията. Повече - в сайта!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Жители на "Люлин" протестират заради опасно кръстовище

В столичния квартал "Люлин-5" днес сутринта се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните се събраха на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров" . Причината за протеста са поредица молби към Столичната община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Пред..

публикувано на 11.09.24 в 10:20

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17 септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат от 17 до 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в улични..

публикувано на 11.09.24 в 09:23
Листопадът започна

Валежите спират, облачността намалява

Днес ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. След обяд от запад валежите ще отслабват и спират, вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от..

публикувано на 11.09.24 в 07:15

Ролята на медиаторите в междусъседски спор

Какви са правата ни в междусъседски спор и как да подходим най-умно в решаването на казуси? Проблемите могат да бъдат от най-различно естество, а има и случаи завършили фатално за едната от страните. Подробности разказа адв. Албена Комитова. Тя е медиатор, обучител с 18 години медиаторска практика и 24 годни адвокатска практика към Софийска..

публикувано на 10.09.24 в 18:26

Готови ли са аптеките за електронните рецепти

От началото на септември аптеките работят по нови правила за електронните рецепти - какво въвежда тази промяна? Според публикациите в медиите голяма част от аптеките не са готови да работят по новите изисквания, защото още не са променили своя софтуер. От Асоциацията на собствениците на аптеки са заявили, че подобно отношение е безпардонно към..

публикувано на 10.09.24 в 17:07

Има ли недостиг на учители?

Преди 15 септември има ли недостиг на учители и как процедират директорите с този проблем? Освен това, навсякъде още не са приключили ремонтните дейности, които може да влоши спокойната обстановка, която предполага един учебен процес. По темата коментар направи Диян Стаматов, директор на 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София и председател на..

публикувано на 10.09.24 в 15:46