Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказите от планината, разкази от всякакви хижи

Проектът “Разказите на хижаря“ от Камен Котев и Христомир Алeксандров

6
Снимка: "Разказите на хижаря"

"Разказите на хижаря" е телевизионен проект който ни представя вълнуващи истории от планинските хора.

Проектът е създаден от Камен Котев и Христомир Алeксандров. Двамата обикалят планините и хижите из цялата страна, като събират истории, разкази, любовта към туризма и природата.

Те скоро се върнаха от приключението си до едно родопско село, което е заобиколено от величествените планини Рила и Пирин. Посетиха най-високото село в България – Орцево, където живеят “уникални хора, душите им летят, те пеят докато говорят, гласовете им са като мелодия“. Срещата им с тези хора, сърдечните разкази, гостоприемността и спомените на отминалото време истински ги разчувстват:

“Те там са като един. За пръв път решаваме да направим нещо с тях. Това е един допълнителен проект към “Разказите на хижаря“, който ние също искаме да развием. Там няма млади, няма стари, няма деца – всички светят, говорят по един мелодичен начин, докосват се, държат се за ръце, гледат се в очите, прегръщат се“.

Александров и Котев разказаха, че идеята се е зародила когато са били в хижа „Орлова чука“. При тях около огъня дошъл хижарят и започнал да разказва на групата стари истории и приказни разкази.

“Разказвайки тези истории, ти попадаш в един друг свят. Един свят на приказки даже“, споделиха гостите:

“Ти отиваш и си им нагости. Отиваш в техния дом и те посрещат като близък гост. Всъщност напоследък наистина има все по-голям интерес на младите хора да стават хижари, да вземат дори изоставени хижи и да ги ремонтират. Вече имаме такива примери на Витоша и т.н.“.

Те споделят, че младите хижари често правят фестивали, събирания, свирят на китари, имат нови идеи, а от скоро съществува и професия – хижар.

Планинарите са обиколили 70% от хижите в България, като всички общо са около 700, а близо половината се поддържат активно.


По публикацията работи: Ралица Тачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52