Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Никола Вапцаров

Войвода оженил Вапцаров насила за Бойка

Преди разстрела поетът е влюбен в актрисата Иванка Димитрова.

Когато баща му е отвлечен от крило на ВМРО, с което неговият враждува, единствената утеха на Никола са разходките с Бойка в гората над Горна Джумая. Наслаждават се на чувствата си, търкалят се в снега, рецитират любовни стихове. Веднъж влизат да се постоплят в една барака в местността Баларбаши. Там ги сварват трима въоръжени мустаклии. Бойка разпознава страшилището Барбата, местния войвода на ВМРО, близък приятел на баща й. Уставът на организацията бил безкомпромисен и към отношенията между мъж и жена. Ако уличат дама в „неморално поведение“, я наказват с 50 тояги на голо. За мъжа е същото плюс солидна глоба. Ако няма пари, тоягите стават 100. Барбата свъсва вежди към Вапцаров: „Или се венчавате веднага, или с тебе ще се разправяме по друг начин.“

Родителите на Бойка, и без това разгневени от напускането й на университета, отказват да дадат дъщеря си на бунтар с неясно бъдеще. Още на другата вечер обаче Никола спира файтон пред дома на любимата си и съпроводена от неистовия плач на майка си, Бойка му пристава.

Как бедността и подривната дейност на поета съсипват брака му. За кого е последното му стихотворение „Прощално“ и добавено ли е допълнително посвещението „На жена ми“ – чуйте звуковия файл:

Сватбата също не минава безпроблемно. Вапцаров е убеден атеист, но в кръщелното му пише „протестант“. (Майка му Елена е една от ученичките на мис Стоун, завършила е протестантския колеж и говори перфектен английски - б.а.). За да има мир, Никола отива в Банско и взема разрешение от протестантския пастор да приеме източноправославната вяра.

Проблем има и с кръщелното на Бойка - годината на раждане в него не съвпада с датата от църковната книга. Тя се води още малолетна. Неврокопският митрополит като приятел на баща му Йонко се намесва и оправя неточността. Дава благоволението си за венчавката като по изключение разрешава 40-те молитви по три пъти на ден, които задължително се четат преди сватбата, да се отложат за след нея. На сватбата в село Бараково на 17 февруари1934 г. идва само майката на Вапцаров, баща му още се води в неизвестност. Идилията свършва! Уволняват Никола от мукавената фабрика в Кочериново. Останало без препитание, младото семейство заминава за София. Бойка не си е представяла семейния живот като безработица и мизерия. На 4 януари 1936 година им се ражда синът им Йонко. След седем месеца детенцето заболява и умира от недохранване. През 1941 г. Бойка ражда преждевременно втората им мъжка рожба, но бебето живее само няколко часа. По онова време отношеният им са изтънели драматично. Подривната дейност, която Никола крие от жена си, доразрушава брака им. Вапцаров пренася динамит и оръжие, организира атентати срещу немците в България. Интернират го в Годеч за няколко месеца. На 4 март 1942 г. го арестуват в жилището им в София. Старото приятелства но Йонко Вапцаров с цар Борис Трети не е достатъчно за да спаси Никола. Разстрелват го на 23 юли 1942 г. Нощта преди смъртта си поетът написва „Прощално“, а посвещението е „на жена ми“. Това е официалната версия. На 23 юли 1953 г. обаче журналистът Атанас Тончев успява да разговори Елена Вапцарова, която споделя съкровената тайна за последната любов на поета и разбива мита за щастливия му брак: "Личният живот на Никола не беше лекЛутане насам-натам, безработица, битови,политически и литературни проблеми, а после и семейни. Също и в интимните му отношения… Той беше много чувствителен и обичлив,но и лесно раним. Когато обикнеше някого,чувствата му бяха безрезервни, от цялото му сърце и ако не срещнеше същото отношение към себе си, страдаше дълбоко. А разочарованията му и в тая насока бяха повече от сполуките. От книгите, които четеше, бе си изградил един идеален образ на жената и любовта. За такава жена и такава любов жадуваше душата му“, казва пред Тончев майката на Вапцаров.

Според нея отначало Бойка внася голяма радост в сърцето му. След сватбата обаче разбира, че са от два различни свята. Никола е духовен човек, който мисли за добруването на хората изобщо, а Бойка е загрижена главно за удобствата на семейството. “Нейната нагласа бе твърде практическа и нямаше нито мисловните криле, нито духовния полет на Никола. В това е разликата им, която той все по-ясно виждаше и се измъчваше. Защото чувствата му към нея не бяха угаснали“, казва баба Лена, както всички наричат майката на Вапцаров и обяснява: „По онова време разводът сред македонците се смяташе за неморално нещо. Пък и Бойка вече чакаше дете. Не беше Никола човек, който ще пренебрегне това. След смъртта на дечицата Никола се сви в себе си и потърси утеха в поезията и в борбата за сбъдване на идеалите си. Така изтече доста време. И тогава се появи тя - голямата любов на живота му. Само че много късно… това беше Иванка Димитрова. В последствие - актриса в Народния театър. Но не беше само артистка. Бе замесена от неговото тесто, с неговите и идеали и участваше активно в антифашистката съпротива. Пресекли се пътищата им с Никола в нелегалната борба, общите им цели и духовната нагласа - той в поезията, тя в изкуството, ги сближили още повече и неусетно пламнала обичта в сърцата им. Тя окрили Никола и осмисли по-пълно живота му“, признава Елена Вапцарова.

Иванка Димитрова е подсъдима по процеса на Никола - наказателно дело № 585/1942 г. Мара Междуречка, която е била в с нея в съседна на поета килия разказва, че двамата общували с почукване на стената чрез морзовата азбука. Според проф.Чавдар Добрев Междуречка била натоварена от партийното ръководство в затвора да им каже да крият  интимните си чувства. Когато чул какво го съветват, Вапцаров възкликнал, че това е непосилно за него. “Ти била ли си истински влюбена – запитал я поетът. Иванка Димитрова, която изпитвала същите чувства отвърнала, че сърцето не й позволява да се държи отчуждено и привидно студено към “толкова милия и нежен Никола“.

Според Мара Междуречка любовта между двамата си остава неосъществена. Иванка Димитрова никога не признава открито връзката им. Може би за да пощади чувствата на Бойка Вапцарова или понеже пази любовта им като нещо съкровено в сърцето си. Седмината други арестувани в килията на поета свидетелстват, че при морзовото общуване през стената, „позивната“ му към любимата Иванка била „жена ми“.Така че за коя от двете е посвещението на стихотворението „Прощално“ остава под въпрос.

През 1962 г. Бойка Вапцарова разказва пред Радио София как пазела стихотворенията на мъжа си в специално скривалище, в единия от ъглите на мазето – под въглищата. Сложила ги била в тенекия със сирене, в нея порцеланово гърне, а в гърнето – „платно, да не ги изяде влагата“. Листчето с „Предсмъртно...“ и „Прощално“ Бойка казва, че непрестанно носела в себе си. След екзекуцията на поета тя ги преписва в няколко екземпляра и ги раздава на близки и роднини.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България черпи опит в селското стопанство от Китай

Провинция Дзянси се намира в югоизточната част на Китай, на южния бряг на средното течение на най-голямата река в Китай - Яндзъ. Обхваща площ от 166 900 кв. км и има население от над 45 милиона души. Включва 11 префектури и 100 окръга (градове и други административно-териториални единици). Името си получава по време на управлението на..

публикувано на 16.08.22 в 20:44

Новото поколение се нуждае от лидери, които увличат чрез личен пример

"Лидерите на новото време", какви са те - дълго разисквана тема по която Михаела Георгиева, кариерен консултант разказа повече пред Радио София. По думите й, лидерството се променя и новото поколение има нужда от лидери, които да го водят напред с визията си, да го ентусиазират и да запалват искрата в младите, за да могат те да реализират..

публикувано на 16.08.22 в 18:23

"Системата ни убива" ще участва в изборите

Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" ще участва в предсрочните парламентарни избори, като гражданска квота в листите на политическа партия. Повече подробности за тяхното решение и поставените цели пред Радио София разказа Димитрина Русева, представител на гражданската инициатива. "Наблюдаваме от едно известно време пълно..

публикувано на 16.08.22 в 16:02

Без сладкиши, газирано и алкохол за силен имунитет

В периодите на нарастващ брой заразени с Covid-19 е по-добре да изключим някои храни и напитки от менюто си, съветва Елена Игнатикова, лекар и диетолог от Санкт Петербург, съобщава БГНЕС. До понижаване на активността на клетките на имунната система, води злоупотребата със сладкиши, предупреждава Игнатикова. По думите й, имунната система се уврежда,..

публикувано на 16.08.22 в 13:27

Модернистичният ж.к. "Зона Б-5" - като част от идеалния град

Софийската "Зона Б-5" е включена в идеалния град, който е компилиран от компоненти за пример от цяла България – градинки, детска градина, летище, жилищен квартал, галерия и т.н., в изложбата "Тоталпроект" . Експозицията е подредена в центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала" и може да бъде разгледана до края на тази седмица (21 август)...

публикувано на 16.08.22 в 12:04

Роботика, автоматизация и индустриални иновации – къде е България?

Динамична и бурна за сектора на роботиката и индустриалната автоматизация е била 2021 г. Азия остава лидер в сферата, пазарът в Европа се възстановява, а САЩ е направила рекордни поръчки на роботи, сочат данните от Международната федерация по роботика (IFR) и Association for Advancing Automation (A3). За четвърта поредна година, в разгара на..

публикувано на 16.08.22 в 11:54
За да имаш пари, не е достатъчно да можеш да ги преброиш

Безплатно обучение на младежи по финансова грамотност

Младежи от 15 до 29 години могат да се запишат за безплатното финансово обучение , което ще се проведе присъствено или онлайн този четвъртък - 18 август, от 10:30 часа , съобщиха от фондация "Каузи". Сред темите и въпросите, които ще бъдат засегнати, са: - 10 важни правила за управлението на парите за тийнейджъри - Как да се учим..

публикувано на 16.08.22 в 09:54