Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първомайско в Първомай

11
С министър Атанасов
Снимка: Радио София

На първи май "Радиокафе“ гостува на община Първомай, за да станем свидетели на тържественото запалване на огъня и откриването на 49-те майски културни тържества; ще гостуват наградени със знака на града и ще говорим за предизвикателството да отглеждаш шафран, ще отидем и до село Езерово и къщата-музей на поетесата Ваня Петкова

Радослава Ставрева, зам.-кмет по култура на общината:

"Програмата е сравнително сходна на тази от предните години - след откриването на Културните тържества, ще се открие и паметна плоча на Иван Караславов, заслужил читалищен деец, който вече не е сред нас. 

Като цяло подобрихме инфраструктурата, очакваме по-големи инвестиции, районът ни е привлекателен. Градът се развива добре."

Петьр Тенев е секретар на общинското читалищно сдружение и ръководител на оркестър "Дионис" и на оркестъра при ансамбъл "Първомай":

"Имаме честта на този празник да направим пищна програма с ансамбъл "Филип Кутев". От 7 годишен съм пропял на сцена и това е орисия, това ми е смисъла на живота. Като се намерим, трябва да се раздадем на 100%.

През годините градът е имал различни имена, тук се случват хубави неща. Традициите са живи. Оркестър "Дионис" е съпровождащ оркестър към ансамбъл "Първомай", създадени сме на Петровден 1996. Ансамбълът е представян в Белгия, Франция, Турция, Сърбия - стремили сме се да бъдем на ниво."

С журналистката Оля Ал Ахмед отиваме до с. Езерово, където се реставрира къща-музей на нейната майка, поетесата Ваня Петкова:

"На паметната ѝ плоча пише "космополитната Ваня Петкова". Тя беше такава по душа, по характер, по творчество. Поезията ѝ е актуална за всяко едно време, в което живеем. Последните ѝ стихове от 2009 са напълно актуални и днес, те са буквално за нашето ежедневие.

Майка ми купува къщата за да твори, привлечена от невероятната енергия в Езерово. Идеята къщата да не се продава, а да стане музей на личността и творчеството ѝ е нейна. Духовността се предава по наследство. Предната къща трябва да стане творчески дом. Майка ми е искала това да е място за събиране. Искам да осъществя наяве посланието от стихотворението ѝ "Плодородие". Майка ми бе земен и извънземен човек."

За предизвикателството да отглеждаш шафран и измеренията на духовността ще говорим с бизнес дамата Стела Костова:

"Село Езерово беше мястото, което ми донесе силата. Сферите, с които се занимавах, вече не ми бяха предизвикателство. Голямата магия е в простичките неща. Надявам се да успеем да съберем хаоса.

Шафранът е магично цвете, в присъствието му злите духове бягат. Това не е обикновен лилав минзухар. Всички места на силата са освещавани с шафран. Когато свалих токчетата и отидох на нивата, оттам изкараха няколко камиона с ясписи. Цялото село е изградено върху яспис, във всичките му възможни цветове. Това е камъкът на Христовия престол и активира останалите 10 днк-спирали.

Цената на успеха? Промяната! Да си позволим да направим крачката и да преминем отвъд познатото." 

Следват наградения със знака на града Илиян Кръстев - за успешна треньорска дейност на клуб "Атлет - Първомай":

"Финансирани сме на база успехи и писане на проекти. Основно се занимаваме с малки деца, от 4 години нагоре. За бадминтона е добре да се започне от 1 клас. Имаме дете на 7 години, шампион при 11-годишните. Децата се учат на работа в екип и това е и превенция на вредни неща."

Министърът на културата Атанас Атанасов, гост на тържествата, отдели няколко минути и на слушателите на Радио София:

"Помня парка като дете, родителите ми са родени в Първомай. Първи май е рожден ден на моята майка, която ме е научила на труд.

Нашата цел е да изразходваме средствата прозрачно и ефективно. Искам да има по-добри условия за младите творци, по-голям достъп за култура за всички още от най-малка детска възраст. Приоритети са ни НФК, казусът с НДК, имаме фестивални и други сесии, има критерии, решенията се вземат по правила."

Финалът е с Ана Сиракова - председател на Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий“:

"Председател съм от една година. Имаме ансамбъл - певчески, танцов и театрален колектив, както и секция "Изобразителни изкуства". В съставите идват доста млади хора. Библиотеката е винаги отворена, има различни игри и занимания за децата. Самата сграда е остаряла и има нужда от поддържане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42