Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РИМ-Добрич дешифрира аудиозапис с гласа на Адриана Будевска

Снимка: архив

Екипът на Регионалния исторически музей - Добрич дешифрира аудиозапис с гласа на първата дама на българския професионален театър у нас - Адриана Будевска. В него примата на Народния театър разказва за своя живот.

Фондът на музея разполага с два почти идентични записа, които са откупени от Окръжния съвет за култура – Толбухин (днешен Добрич) през 1978 г., когато са се навършили 100 години от рождението на актрисата, разказа в ефира на Радио София Кремена Митева, уредник в музея.

„Те вероятно са правени в края на 1948 или началото на 1949 г., защото знаем, че когато през 1937 г. Адриана Будевска отива в Аржентина при своя единствен син – Вили, тя се връща в България през юни 1948 г. Посрещната е изключително тържествено и на 20 февруари 1949 г. е чествана нейната 70-годишнина на сцената на Народния театър. Вероятно някъде по това време са правени и аудиозаписите“, разказа Кремена Митева.

Тя добави, че са заснети и документални кадри от тържеството в Народния театър, както и в дома й в кв. „Лозенец“, където е отседнала след завръщането си в България.

„Записът е чист, вероятно е студиен и прави впечатление, че актрисата разгръща листове, т.е. вероятно тя чете предварително подготвен, написан от нея текст. Записът е около 10 минути и тя разказва за своя живот – как е станала актриса, кои са най-интересните моменти в нейния творчески път, за някои лични трагедии – тя губи не само своя съпруг по време на Балканската война, но губи и двама сина и дъщеря и остава само Вили“, добави Митева.

Вече е напълно възстановена и отворена за посетители и къщата – музей на Адриана Будевска в гр. Добрич.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09

Дни на отворените врати в УНСС

27 март е обявен за Ден на отворените врати в Университета за национално и световно стопанство . Ректорското ръководство и преподавателите ще посрещнат ученици от софийски училища. Учениците ще имат възможност да разгледат академичната сграда и да посетят щандовете с книги по време на Университетската седмица на книгата. Дните на отворените..

публикувано на 27.03.23 в 12:53