Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ – София спря принудително засипването на терени в местността "Боянско блато“

6
Снимка: Боян Бочев

РИОСВ – София спря принудително засипването на терени в местността „Боянско блато“, след сигнал. Тъй като имотът е частна собственост, на място започнаха дейности по почистване от храсти и разкопаване на терена. От РИОСВ са констатирали засипване, разстилане на земни маси, заравняване на терена и премахване на растителност. 

Районът се явява местообитание на над 100 вида птици, на редица защитени видове животни, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. С извършване на установените дейности се създават предпоставки за унищожаване на местообитанията на защитени видове.

Местността „Боянско блато“ е единствената останала влажна зона в града, а снощи на мястото се проведе и протест. Хората са твърдо решени да го запазят.

Процедурата за определяне на границите на водния обект, която се води от Столичната община, не е приключена, каза в ефира на Радио София зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

„Водните обекти от този тип са публична държавна собственост, след като Басейнова дирекция е определила, че там имаме воден обект и е възложила на Столичната община да определи границите, за да може да се включи в кадастъра, това е процедура, която си върви в момента“, добави Белев.


По думите му, имотът не може да стане държавен, държавата трябва да го заплати по съответните пазарни цени за собствениците.

„Там по Общия устройствен план и Подробния устройствен план е допустимо застрояване, то обаче трябва да мине по процедурите за опазване на околната среда и закона за биологичното разнообразие. Изграждане на улица вътре в имота, също не е минала процедурите. Затова от РИОСВ в деня, в който започва засипване е на място и издава принудителна административна мярка за спиране, за да може да се приложат законите“, каза зам.-министърът.

Дни обаче след решението на РИОСВ, строителните дейности са обновени. Жителите на квартала изпратиха до Радио София снимки от терена, на който продължават да работят машини. Нова проверка от РИОСВ бе проведена в четвъртък.

Тома Белев добави, че в Боянското блато са заустени отпадни води, което недопустимо. От РИОСВ и МОСВ започват процедура по проверка за изпълнението на становището за екологична оценка на ОУП на София. От 2009 г. до преди един месец, Столичната община не е въвела нито един доклад за изпълнението на ОУП, каза Тома Белев.



Подробности можете да чуете в звуковия файл

Снимки: Боян Бочев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57