Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF представя първото мащабно проучване на закононарушенията срещу дивата природа у нас

6
Снимка: WWF Bulgaria

Природозащитната организация WWF изготви първото по рода си проучване за мащаба на закононарушенията срещу дивата природа в България въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. Проучването обхваща закононарушенията срещу дивата природа за периода от 2016 до 2020 г. Контролните органи са регистрирали едва 2 800 пострадали диви животни за 5 години.

Авторите на доклада са Екатерина Войнова - старши експерт "Опазване на видове“ в неправителствената организация и д-р Вихър Георгиев - главен асистент катедра “Европеистика” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

"Един от основните изводи, които направихме с колегата е че основно при нас са санкционирани, преследвани, разследвани престъпленията и закононарушенията срещу икономически важни видове, тоест видове, които подлежат на регулиран лов и риболов“, каза Екатерина Войнова.

Близо 60% от досъдебните производства, образувани от прокуратурата, както и 2/3 от всички осъдителните присъди на първа инстанция, всъщност са за незаконен лов и риболов на незастрашени видове.

Експертът каза още, че тези животни, които са световно застрашени видове като мечката, есетрата, дивата коза и видове, които са със значение за световната екосистема, се ползват с "много по-малка практическа защита, не само в законодателството, а и на практика“:

"Изключително трудно се разследват престъпления срещу дивата природа, защото много често ги наричат "престъпления без жертва“. (…) Много голям проблем е приоритизирането на този тип престъпления. Трябва да бъде повдигнато много по-сериозно на вниманието на институциите“.

Екатерина Войнова изтъкна още, че международната търговията с незаконни продукти от дивата природа е четвъртата по големина незаконна дейност в света. По информация на Интерпол тя достига до 23 милиарда долара на година като доходи.

Авторите на доклада предлагат да се изготви единен стандарт за разследване на тези престъпления, за да се водят по-лесно съдебните процедури. Тя казва, че едно от нещата, които спешно трябва да се подобрят, е сътрудничеството между различните институции, които се занимават с нарушения срещу дивата природа.

Друго проучване на WWF сочи, че само за 2020 г. правоприлагащите органи в България са открили 260 съоръжения от типа "кърмаци“ – дълги въжета с куки и тежести, които се поставят на дъното на р. Дунав и се използват за незаконен улов на критично застрашените есетри. Общата им дължина е 23 450 метра.

WWF работи от години за опазване на останалите есетрови популации по Долен Дунав и предупреждава, че каналите за нелегален трафик на диви животни подпомагат и други престъпни дейности като фалшификации, отвличания и пренос на наркотици.

Целия доклад "Закононарушенията срещу дивата природа в България" може да прочетете тук.


По публикацията работи: Ралица Тачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54