Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ремонтите в кварталите на Банкя започват от следващата седмица

От есента стартира проект за изграждане на нови 23 км канализация

Кметът Рангел Марков, зам.-кметът Александра Александрова и Божидар Янев разговарят пред банята в Банкя за проблемите и плановете на града

В Банкя от години се работи по поддържането и обновяването на инфраструктурата. През 2022-ра също са предвидени ремонти в кварталите на града. Времето вече го позволява, така че дейностите започват, обяви кметът от 15 г. на Банкя Рангел Марков.

Той участва в първото за седмицата мобилно студио на Радио София, разположено тази сутрин пред Централната баня на Банкя.

За съжаление бюджетът на района е същият, както през 2021 г., въпреки че цените на суровините и материалите за пътни ремонти са поскъпнали двойно.

Очаква се през есента да започне проект за изграждане на нови над 23 км канализационна мрежа в кварталите.

Футболният отбор на Банкя е може би единственият, който си няма игрище, отбеляза още Марков. Още преди 2000 г., заради реституция е разрушен прекрасен спортен комплекс с леглова база и тренировъчни терени. След 2007 г. са започнали процедури по отчуждаване и вече има 22 дка общинска собственост, които могат да бъдат предназначени за спорт.

На 31 май т.г. изтича срокът, в който се приемат кандидатури за получаване на концесия на реставрираната Централна баня, допълни кметът.

Повечето събития от културния календар на Банкя са на открито, със свободен достъп. След пандемията хората са зажаднели и очакват нови инициативи и мероприятия, каза пред Радио София Александра Александрова, зам.-кмет по култура и образование в района.

През предстоящия летен сезон ще се проведат много и интересни събития от културния календар, увери Александрова и даде конкретни примери.

Разговорите в мобилното студио води Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28