Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР посвещава концерта си на 20 май на Деня на Светите братя Кирил и Методий

Симфоничният оркестър на БНР и маестро Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова

На 20 май, Симфоничният оркестър на БНР ще посвети своя концерт на Деня на Светите братя Кирил и Методий. Събитието ще се състои в зала "България“, от 19.00 часа, под диригентството на Марк Кадин.

Програмата обединява творби на славянски композитори от различни епохи. Солист в концерта ще бъде виолончелистът Андрей Йоница, който е свирил на едни от най-престижните музикални сцени в света.

"За втори път съм в България. Първият път участвах в Русе по време на Мартенските музикални дни. Тогава свирих с Младежкия оркестър на Румъния, беше кратко пътуване от Букурещ до Русе и обратно. Така че мога да кажа, че сега съм за първи път в България, имам възможност да открия София и за мен е изключително удоволствие да свиря с българските музиканти", каза в студиото на Радио София Андрей Йоница.

Вечерта ще бъде открита с Концерт на Дворжак. Предложението е на диригента Марк Кадин.

"Щастливи сме, защото е точно преди Деня на Кирил и Методий. Аз мисля, че е навреме – славянска програма, с чешки, руски, български композитори. В концертите слагам творби, които публиката обича и в същото време се старая публиката да се запознава с нови творби, премиерни творби, несвирени в София или отдавна несвирени и този концерт е точно такъв случай, защото освен Дворжак, ние свирим 8 руски народни песни от Лядов и световна премиера на нова творба на Георги Андреев, написана по моя молба", каза Марк Кадин.

Концертът ще се излъчва от глобалния медиен алианс Еврорадио за страните от Европа и Азия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Превод в студиото Росица Петрова от английска редакция на Радио "България"

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28