Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Столичната община засилва контрола върху строителните отпадъци

Снимка: БГНЕС

В разгара на строителния сезон често виждаме нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. По темата подробности разказа пред Радио София Лилия Колева от дирекция "Управление на отпадъците и контролни дейности" към Столична община (СО).

Тя каза, че съгласно наредбата от СО, която регламентира събирането на отпадъци на територията на общината, лицата при чиято дейност се образуват строителни отпадъци в резултат от ремонтна дейност на домакинствата са длъжни да ги събират на територията на имота, като не се допуска разпиляването им и изхвърлянето им по реда на наредбата. Или да изхвърлят строителните отпадъци от ремонтна дейност до контейнерите за битови отпадъци само в определените дни съгласно предварително обявен график.

"Също така, домакинствата могат да се обръщат към специализирани фирми, които имат разрешение за извършване на дейности по транспортиране на отпадъци, които в специализирани контейнери да събират и транспортират генерирания отпадък от ремонтната дейност", каза Лилия Колева.

Тя уточни, че информация за графика за събиране на строителни отпадъци е налична както на сайта на СО, така и на сайта на Столичния инспекторат. По думите й, строителните отпадъци, които се събират до контейнерите се извозват от фирмите по сметосъбиране и се транспортират до площадката в депото в кв. "Враждебна".

"Контрол върху нерегламентираното замърсяване и сметища се осъществява на местно ниво – от районната администрация, кметовете на райони и от Столичен инспекторат. Като при констатиране на нерегламентирано замърсяване в общински терен кметът на района трябва да организира почистването, а когато е частен имот за почистването отговаря собственикът на имота", каза Колева.

Според думите й, поставянето на камери и ограничаването на достъпа са част от мерките, които предотвратяват замърсяването. Тя каза, че СО е организирала системи за разделно събиране на всички видове отпадъци, които се генерират от бита, където гражданите добросъвестно и екологосъобразно да могат ги предават.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28