Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С мобилното студио на Радио София

До 4 години S-бан ще свързва Костинброд с метростанция "Обеля"

Божидар Янев на гости за разговор с кмета на Костинброд Трайко Младенов

Проблемите, свързани със сметта, затруднения транспорт, уличната инфраструктура и гробищния парк се оказаха основни за жителите и местната власт на Костинброд при последното посещение и проведено мобилно студио на Радио София.

Хората обсъждат помежду си или в социалните медии, но са малко сигналите до общинското ръководство, не е масово включването им при решаване на проблемите, отбеляза кметът на Костинброд Трайко Младенов:

"Добре е, че по важните въпроси за града общинският съвет е единен, въпреки различните партийни групи в него. На това се дължи и решението, благодарение на което няма дете без място в детска градина."

А ражданията и прирастът в града са радващо големи. На всяка сесия общинският съвет разглежда по стотина разрешителни за строеж.


По последна регистрация в общината живеят около 17 500 души, а реално те са над 30 000. Това обаче се отразява на данъчните постъпления, както и на държавното субсидиране.

Селата са пълни с живот. Хората се заселват да живеят постоянно, но не си сменят адресната регистрация, подчерта Трайко Младенов.

По думите му обмислян е вариант за организиране на собствен транспорт, но след високия скок на цената практически идеята е неосъществима.

Към агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от общината имат искане за премахване на винетките в 3 недълги пътни участъка.

Надявам се, че до 4 години ще е готов S-банът– линията на скоростния влак, който ще прави удобна и бърза връзка с метростанция "Обеля", планира се нова жп гара, каза още кметът.

Колкото до водоснабдяването, кметът изтъкна, че може би ВиК асоциацията, в която членува и Костинброд, вече не е алтернатива: "Ние сме по-силни сами."

Невинаги се ползват от гражданите, но в Костинброд има контейнери за разделно събиране на отпадъците, посочи кметът, а репортер на Радио София потвърди. Някои от тях са изгорели от сгурия, а сега ще бъдат подменени с по-модерни. Развива се и системата за подземни контейнери, допълни Младенов. Когато заработи компостиращата инсталация, в общината ще бъдат поставени и кафяви съдове.

Чуйте разговора в мобилното студио с водещ Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23