Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият роман на Ник Брадли "Котката и градът" стъпи на българския пазар

Снимка: Радио София

Връзката на котките с градовете може би е породила заглавието на книгата на Ник Брадли "Котката и градът". "Необичайна по страшно много начини", така редакторът  Або определя творбата, която е преведена на над 15 езика.

"Тя е роман, но всяка от главите е написана като отделен разказ, в който има отделни герои, отделен глас, отделен жанр дори. Но всички те са взаимно свързани заради тази котка, която е на корицата", каза той.

"Муха на стената" или "невъвлечен наблюдател" е котката, която вижда всички преплитащи се истории на различните хора в града. Тя е и нишката, която ходи от място на място и съпреживява съдбите на тези хора.

Преподавател по творческо писане в Кеймбридж и живял дълго време в Япония, авторът Ник Брадли се прибира в Англия решава да направи реверанс към Япония и Мураками, който пък също от своя страна пише за котка.

"Това е първият роман на Ник Брадли, изключително успешен. Очаквано, защото той е школуван писател", каза Або и допълни: "Ние бяхме първите, които го издадохме извън Англия", заяви Або.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов