Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Изграждат четири големи паркинга в район "Възраждане"

Снимка: fb/район "Възраждане"

През тази седмица Радио София закрива сезона на "Вашият квартал е нашата кауза". В сутрешното предаване гостуват районни кметове, за да обяснят какво успяха да свършат от есента досега и какво предстои.

Тази сутрин гост беше кметът на район "Възраждане" Савина Савова.

В програмата на района за 2022 г. и 2023 г. са включени за ремонт четири големи паркинга. През тази година такъв беше извършен на паркинга при бл. 14, каза Савина Савова.

"Имаме готови проекти, количествени сметки и схеми. Считам, че тяхното изпълнение е изключително важно за подобряване на условията и средата в жилищните квартали на район "Възраждане". Единият от тях се намира на територията на "Зона Б-5". Той предвижда около 100 паркоместа, осветление, изпълнение на алеи, озеленяване. Територията му е около 3 дка и се намира непосредствено до паркинга на бл. 14, на ул. "Иван Иванов" 30", каза Савова.

Савина Савова

Тя добави, че предстои изграждане на паркинг и в "Зона Б-19", пред бл. 11 и бл. 12, на пространство около 3,5 дка.

Важно транспортно решение е и пробива на ул. "Средна гора" към ул. "Партений Нишавски", който е включен в плана за тази година. Савова допълни, че Столичната община вече е избрала изпълнител на обекта.

"В СОС е внесен доклад, тъй като част от терена попада в капитала на "Софийски имоти", за да вземе решение за намаляване на капитала на "Софийски имоти" за този терен и веднага след взимането на решението имаме готовност да започне изпълнението на обекта", каза кметът.

От района изпълняват и строителството на голяма жилищна сграда, изцяло за обезщетение на хората, чиито имоти са били отчуждени преди десетки години, съобщи още Савина Савова.

"Сградата ще бъде готова през есента на тази година. В нея има 29 апартамента. Проектът е изпълнен като се има предвид нуждата на всеки един от тези собственици, допълни кметът на район "Възраждане".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по..

публикувано на 31.07.24 в 15:21
Александър Караколев и Кристина Верославова

Световноизвестният институт "Лий Страсбърг" обучава в България

Хора, които са се посветили на благородната актьорска професия, имаха възможност да се обучават във второто издание на 2-седмичния уъркшоп на Института по актьорско майсторство "Лий Страсбърг" . Курсът се проведе в София между 15 и 28 юли, а 16-те участници имаха възможност да работят лично с Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий..

публикувано на 31.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на "вейпове" на лица под 18 години

Единодушно НС одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените вейпове. Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той..

публикувано на 31.07.24 в 14:06

Ева Кулева: В една връзка химия без съвместимост е рецепта за страдания

"Дванадесет стъпки към успешна връзка" е коучинг програма  насочена към хора, които търсят подходящия партньор в живота, или вече имат такъв, с когото желаят да укрепят своите взаимоотношения.  Автор на това полезно ръководство, е добре познатата на аудиторията на Радио София Ева Кулева – Love couch и мачмейкър, понятия които можем да..

публикувано на 31.07.24 в 12:55

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и..

публикувано на 31.07.24 в 11:59
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48