Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скоро на гроба на Яна Язова може да има паметник с името ѝ

Яна Язова
Снимка: ДА „Архиви“

Преди броени дни се навършиха 110 години от рождението на една от най-талантливите писателки българската литература – Яна Язова, чието рождено име е Люба Тодорова Ганчева.

Високо образована, автор на романи, разкази, статии и чудесна поезия, драми и произведения за деца, преводачка, тя е муза на проф. Александър Балабанов, а около нейната смърт все още има редица неизяснени обстоятелства.

Хвалена и хулена приживе, забравена от българските издатели и читатели за десетилетия (след 1944 година), въпреки талантливите ѝ творби, тя все още не се изучава в българското училище.

"От 1985 г. насам животът ми се преобърна с главата надолу. Бях въвлечен в един трилъров сюжет с удушена писателка, с откраднати нейни ръкописи. Радой Ралин съобщи, че в едно провинциално издателство виден наш писател е депозирал неиздадения приживе роман "Левски" на Язова", разказа пред Радио София Петър Величков, литературен историк и изследовател.

Той е бил ученик на проф. Тодор Боров (баща на френския литературовед Цветан Тодоров). Отишъл в държавния архив, без да знае, че става дума за трилогия на Язова. Днес тя е известна под името "Балкани" (I том - "Левски", II том – "Бенковски", III том – "Шипка").

Оказва се, че оригиналите на тези романи са изчезнали от жилището на писателката на ул. "Раковска" 161-Б (▼).


Снимка: Alma Mater TV

"Яна Язова е единствената българска писателка от онова време, която е отказала да сътрудничи на комунистическия режим. Продължава да пише. Дори написва антикомунистическата книга "Соления залив" - за преврата на 9 септември и народния съд. Имало е апетити към нейния апартамент. Неслучайно е била заплашвана, че ще бъде удушена", каза още Величков.

Без да ѝ е правена аутопсия, се смята, че Яна Язова е починала от инфаркт, въпреки наличието на следи от насилие.

По думите на изследователя лириката на тази поетеса няма равна и няма подобна в българската литература. Нейните виждания за живота и смъртта са изключително силни. Тя е автор, който от 1944 до 1974 г. няма публикуван ред, но не спира да работи.

На паметника на гроба на писателката още не е неписано името ѝ, в казуса оптимизъм дава отношението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, отбеляза изследователят.

"Хубаво е, че през последните години Яна Язова става все по-популярна и обичана от българските читатели. Това, което се прави в нейна памет, е по инициатива на хора, влюбени в нея и в нейното творчество", отбеляза още Петър Величков.

С него разговаря Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Времето ще остане студено

Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Североизточна България ще има снеговалежи. Утре облачността ще бъде разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са..

публикувано на 30.01.23 в 07:10

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00