Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БАОВК

Предлагат по-екологично информиране за стоките и опаковките

От Асоциацията очакват отговор от МОСВ

Информацията върху етикетите и опаковките може да се предоставя и с препратка към онлайн платформа
Снимка: ЕК

Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) внесе предложение за промяна на наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Съгласно досегашната правна уредба в България на всеки компонент на опаковката, който е с най-голямо тегло, трябва да се отпечатват или лепят много на брой маркировки, които често се променят и това би довело до излишна употреба на материали и суровини.

В Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се изисква да се поставят или отпечатат на всеки компонент на опаковката всички маркировки, заедно със съответните буквено-цифрени кодове. Така потребителят вижда опаковка с много символи и кодове, което може да доведе до неразбиране за това кой компонент какъв е в опаковката и как да се отдели и третира.

Някои от производителите на техника имат повече от 62 различни комбинации опаковки за машини и аксесоари, обясни пред Радио София Венцислав Димитров (▲) от БАОВК. При промяна на който и да е от опаковъчните компоненти, трябва да се смени и цялата опаковка или вече отпечатаните да се изхвърлят, което е в противоречие със зелените цели, поставяни от ЕС. Друг въпрос е, че (чуждестранен) производител може да се откаже от присъствието на българския пазар, а преопаковането може да наложи влагането на повече труд и материали, да оскъпи стоката.

Предложението на Асоциацията е да се модифицира системата за задължително маркиране, номериране и поставяне на абревиатури от идентификационната система, като по този начин ще бъдат постигнати по-екологични решения, които ще доведат до по-малко отпадъци от опаковки и ще улеснят производителите и вносителите от ОВК сектора при поставянето на исканата маркировка.

По модел на Италия при приемане на идеята на БАОВК, няма да се стига до смяна на цялата вече изработена опаковка, а само ще се лепи върху нея или върху етикета ѝ баркод или QR код с линк, насочващи към изискуемата информация. Тази информация на съответния уебсайт може да бъде променяна бързо и лесно без използване на допълнителни материали и ресурси.

От внасянето на предложението в МОСВ са изминали около 2 месеца. Досега отговор от страна на ведомството няма, каза още Димитров:
"Не става дума за опаковки само от нашия бранш. При реакция от министерството, с УС на Асоциацията бихме обсъждали, коментирали, за да вземем най-доброто решение, съобразено и с екологичната насока на европейските политики."

Чуйте целия разговор на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45