Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рила празнува, пее и танцува

10
Рила
Снимка: архив

Радио София гостува на гр.Рила по повод празника на града Свети Дух. Събеседниците ни помагат да го почувстваме по-добре.

Представянето му започва кметът, г-н Георги Кабзималски:

"Вчера започна селищния събор, той бе възстановен преди 20-ина години. Днес е празникът на художествената самодейност  "Рила пее и танцува", с най-дългото хоро. Празникът е създаден заедно с читалището. Имаме добри танцови състави за деца и възрастни, както и и певчески. Т.н. попфолк не присъства.

Трудно и изхабяващо, но и удовлетворяващо е да си 20 години кмет. Хубаво е да знаеш на каква основа стъпваш. Надградили сме доста. Важното е да сме близко до хората. Нямаме приемен ден. Кметът трябва да е като футболен съдия - ако е незабележим, значи нещата вървят нормално.

По образование съм социален работник. Имаме осем социални програми. Създадохме общностен център за деца от 0 до 7 години. Той дава възможности за семейства в неравностойно положение. Осигуряваме подкрепа на деца в неща, където държавата не може да помогне. Програмата е медико-социална. Добрите специалисти не са много.

Имаме основно училище, успяхме да го запазим. Имали сме класове с по 2 деца, сега са над 12-14. Доволни сме децата, които се раждат, да остават тук.

Имаме финансиране за изграждане на общински музей с две експозиции, до година и половина ще го представим. Това е последният етап от дългогодишен труд, в комплекса се включват килийното училище и ремонта на черквата "Св. Архангел Михаил", заедно е изографисвана с Рилския Манастир. Техниките и зографите са едни и същи, доказано е в независима лаборатория в Лондон.

Приключваме и други проекти - трансгранично сътрудничество със Сърбия, корекция на коритото на р. Рилска, ремонт на училището и детската градина, асфалтиране на над 3 км улици. Официалната безработица е ниска, но скритата е двойна. На всеки, който му се работи, има какво."

Марияна Костова - връзки с обществеността на Община Рила - разказва за туристическите маршрути и не само:

"В архитектурния комплекс "Бабинска махала" има 27 възрожденски къщи. Килийното училище е от 1830, имало е до 160 ученика.  Църквата "Св. Архангел Михаил" е датирана от 12 век, имаме запазени стенописи от Средновековието. Тя е построена върху земи на Рилския манастир. Може да се каже на шега, че поклонниците на Св. Иван Рилски са основателите на туризма.

Еко пътека "Кръста" е покрай скалата "Кръста", откъдето, според преданието, е минал Св. Иван Рилски. Водопадите "Бохемия" са 11, пътеката е екстремна и е за хора със специална екипировка.

Касапският гювеч е традиционен за неделя - агнешко с много лук, традиционно се отглеждат лозя и се прави вино. В Рила са се запазили доста от обичаите през вековете."

Дафина Гърчева е председател на настоятелството на Народно читалище "Христо Ботев 1898" и е горда с дейността му:


"Още от създаването му, тук са представяни оперети и пиеси. В последните години имаме голям скок в дейността. Водим съставите си в Босна и Херцеговина, Северна Македония и Гърция. Възстановихме традициите около Благовец и Лазаровден по разказите на възрастните. Днешният празник е продължение на "Маюване" до метоха Орлица.

Имаше отлив в четенето, но новата библиотекарка възроди интереса. Имаме клуб "Млад приятел на книгата". Предстои ритуал "Юбилейни сватби".

Стойка Германова е народна певица от Ансамбъл "Пирин" и ръководител на женската вокална група "Рилски звуци":

"Рилските жени са омайващи. Имам поглед върху цялото рилско корито. За тях от едно време се носеше, че са най-накипрени. Съхранена е сплотеността, духът не се е загубил. Моите родители са бежанци от Егейска Македония. Животът на бежанеца не е лек. Майка ми имаше хубав глас, колоратурен сопран. Аз смело пристъпвам към третата възраст. Имала съм щастието да бъда в Ансамбъла още от златните му години. Сега имаме младо и талантливо попълнение и това ме прави спокойна."

Асен Колев е ръководител на танцовия състав "Рилски ритми":

"От ранна детска възраст танцувам като децата, които идват сега при мен. Съставът "Рилски ритми" е от основаването на читалището, аз го ръководя в последните 15 години. Първата ни група бе "фолк фитнес", сега имаме 100 участника във всички групи на танцовия състав. Имаме деца, завършили Националното училище за музикално и танцово изкуство."

Последните гости са Вокална група "Рилски звънчета" с худ. ръководител Емилия Начева:

"Имаме много концерти, нямаме фестивал без награда. Пея от много малка. Групата е създадена откакто се пенсионирах." 

Ето и тримата солисти, които слушаме:

Мария: "Дядо пее. Пеенето е забавно и увлекателно." Благовеста и Пепи: "Ръкопляскат ни. Искаме да продължим с пеене".

Рила празнува, пее и танцува!

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54