Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учени установяват:

Професии предпазват от деменция и когнитивни проблеми. Кои са те?

Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Ню Йорк са провели изследвания, с които са установили, че някои професии могат да бъдат класифицирани като вид терапия срещу старческа деменция. 

Ето четири от тях, които помагат на хората много по-късно, а понякога и изобщо да не се сблъскат с деменцията и с нарушената когнитивна функция като цяло:

Адвокат - специалистите в областта на правото не само се занимават с документи, но и активно работят с хора, провеждат сериозни аналитични операции, което помага на представителите на тази професия да работят, докато имат физически сили. Учените твърдят, че сложните професии, които изискват максимална концентрация и решаване на разнообразни задачи, поддържат тонуса на мозъка за много по-дълго време, като позволяват на много химични процеси да се забавят.

Хирург - една от най-взискателните професии, която изисква не само изключителни познания, но и специален талант и издръжливост. Често на хирурга се налага да взема нестандартни решения, от които зависи животът на пациента. Колкото по-сложни са задачите, които мозъкът трябва да изпълнява, толкова по-малка е вероятността деменцията да засегне представител на тази професия, но не бива да се изключва и фактора наследственост.

Архитект - още една професия, изискваща максимална отдаденост. Не е изненадващо, че професията е свързана с комплексни знания и умения. Освен че трябва да обмисли проекта от началото до края, до последния детайл, архитектът трябва да умее да убеждава в своите идеи. Има много архитекти, които посвещават целия си живот на професията и възрастта рядко е пречка да се занимават с това, което обичат.

Преводач - професионалните преводачи често са хора, които изобщо не са застрашени от деменция и много рядко се сблъскват с когнитивни проблеми. Симултанният устен превод е най-трудният вид превод, който изисква специален талант и индивидуалност, като буквално принуждава мозъка да работи на предела на възможностите си. Повечето добри преводачи предпочитат класическите устен или писмен превод, който не натоварва толкова много мозъка, а го поддържа постоянно нащрек.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изследователи от Евърглейдс, Флорида

Нов рекорд! Във Флорида откриха огромен, 215-килограмов питон

Според организацията Conservancy of South Florida, в Евърглейс (Флорида) е открита най-голямата в историята змия питон , чиито показатели са зашеметяващи - дължината ѝ е малко под 5,5 метъра, а теглото ѝ е около 215 килограма . Предишният рекордьор в този район е със 140 килограма. По обясними причини това същество определено не е нещо, което..

публикувано на 30.06.22 в 13:48

Обидите към келнера са позволени. Не у нас, а в ресторант в Сидни

Любопитен начин за "изпускане на парата" са измислили в ресторант в Сидни. Сервитьорите замерят клиентите с менюто и подхвърлят груби и нецензурни забележки към тях. Идеята хрумва на Мич Рансли, генерален мениджър на "Karen's Diner Sydney", който казва: "Това е една от тези концепции, за които си мислиш, че може да проработи, а може и..

публикувано на 28.06.22 в 15:25

Столетник от Единбург се върна на работа, иска да е полезен. Да помага на другите

Мъж от Единбург, който наскоро навърши 100 години, разкри , че все още работи - три дни в седмицата и няма намерение да намалява темпото. Запаленият работник продължава да се отблагодарява на обществото, като работи в магазина към хосписа "Света Колумба", по няколко дни всяка седмица, съобщи "Edinburgh Live". Дейвид Флукър се пенсионирал на..

обновено на 28.06.22 в 15:16

"Сълзите на Зеленски" се появиха по руските магазини във вид на водка

Списание  „Newsweek“ съобщава, че наред с по-известните руски марки водка, сред които „Путинка“, „Медведевка“ и „Елцинка“, отскоро се е появил и нов вид от култовата напитка – „Сълзите на Зеленски“. Информацията с се потвърждава от видео, циркулиращо в социалните мрежи, отбелязва още списанието. Видеото е публикувано в момент, когато Русия е..

публикувано на 24.06.22 в 12:05

Рядко срещани медицински състояния, непознати на повечето хора. Кои са те?

В живота на човек има куп преживявания, свързани с различни състояния, които се случват на мнозина. Знаете ли обаче, че има и такива синдроми, които са неизвестни за повечето от нас? Ето някои от тях: Синдром на експлодиращата глава - Това странно състояние, известно още като хипнагогично или "експлозивно" разстройство на съня, което..

публикувано на 22.06.22 в 15:40

Вместо в спалнята си, американец нощува в килер – пести!?

За да намали разходите и да спести пари, американецът Тод Мориарти използва противоречиви трикове. Историята му е публикувана от "The Sun". Мъжът живее в голяма къща с три спални и бани, чиято цена се оценява на $260 304. Той обаче се надява да получи още $34 707, като продаде жилището си, заедно с мебелите. За да го запази в..

публикувано на 17.06.22 в 17:26

Знаете ли, че... комарите също страдат от липсата на сън

Знаете ли че...  недоспалите комари отказват от ценното си време за хранене в ползата на извънреден сън , съобщават изследователи в Журнала за експериментална биология. " Предпочитаната дрямка пред възможността за хранене е изненадваща, като се има предвид, колко много комарите обичат кръв", казва Олувасеун Аджайи, еколог по болестите в..

публикувано на 17.06.22 в 14:15