Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100 български писатели се съревноваваха за 12 хил. лв

Първата награда "Орфей" за неиздаван роман спечели Михаил Михайлов с "Перфидни илюзии"

Румен Леонидов
Снимка: Радио София

На 24 юни 2022 г. на специална пресконференция беше обявена първата награда "Орфей" за неиздаван роман с най-голямата парична награда у нас - 12 хил. лв. Това е най-голямата награда, давана в България за роман след 1989 година.

Идеята за конкурса е на Стоил Рошкев - журналист и писател, а председател на журито на литературните творби на участниците в конкурса е проф. Симеон Янев. Какви текстове участваха, има ли нужда от подобен награден фонд, за да се стимулира качествената нова българска литература, кой е награденият и каква е стойността на неговата творба, пред Радио София говори Румен Леонидов.

Той, заедно със Стоил Рошкев, проф. Симеон Янев и Нора Стоичкова са журирали конкурса, като творбите, които са участвали в конкурса са били 105, от които 5 души са се отказали. "Моят фаворит беше Михаил Михайлов с книгата "Перфидни илюзии", който взе наградата", сподели Леонидов и допълни:

"Имах много приятели и трябваше да преглътна възхищението си от тази книга за тяхна сметка". Част от имената на писателите, участвали в конкурса са: Антон Баев, Весела Люцканова, Владо Трифонов, Галена Върбева, Георги Венин, Даниела Кузманова, Здравка Евтимова, Иван Бунков, Константин Кацаров, Росен Желязков, Тодор П. Тодоров, Христо Буковски и други.

Почетен консул на България в Намибия, ловец, художник и музикант, Михайлов е впечатлил журито с "Перфидни илюзии", на чиито страници, макар и биографична не се открива думата "Аз". Страстта му към лова го изпраща в Намибия, където описва животът на бушмените и книгата влиза в учебниците на тази страна.

"Но това още не е най-важното. Най-важното е, че стилът му е изключително лек, приятен, сякаш сме чели подобни писатели, а пък сюжетът е много български", сподели Леонидов.

Научил, че Михайлов е прочел 200 тома класическа литература в семейната библиотека, Леонидов изтъкна:

"Той казва: "На един дъх ги поех, от Омир и Платон, през Юго и Достоевски, Хемингуей и Шоу, в мен забушува буря от епохални събития и уникални герои, и не се укроти, докато не хванах перото". Освен това той знае много езици, живял е в Куба и Тунис, майка му и баща му са архитекти, там научава френски и испански, а английския го научава, за разлика от повечето нас, още в училище", отбеляза Леонидов.

Отличеният писател веднага е обявил, че дарява 10% от наградата във фонда на конкурса. По думите на Леонидов, призът "Орфей" ще има отражение върху създаването на нова българска литература, а книгата на Михайлов скоро предстои да бъде издадена.

"Дано писателите да се концентрират върху таланта, който идва от Бог, и да не мислят за инфлация, а да мислят за инфлацията на смисъла на живота, който не трябва да се обезценява", заключи Леонидов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50