Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кампания алармира за опасностите в интернет

Снимка: БГНЕС

"Най-цветните може да са най-тъмни" е инициатива на Национален център за безопасен интернет. Кампанията е посветена на децата и идеята, че в онлайн пространството всеки може да бъде анонимен и да застраши безопасността на друг потребител. По темата пред Радио София говори Доника Боримечкова от Асоциация "Родители".

По думите й, началото на лятото и ваканцията е времето, когато децата разполагат с повече свободно време, което прекарват пред екраните на устройствата. Това е добър момент да бъде припомнено както на родителите, така и на самите деца, че не всичко може да е толкова цветно и мило, и че интернет крие опасности.

Тя посочи, че най-честите рискове в интернет са неподходящото съдържание, онлайн тормозът, както и сексуалният интерес на други потребители от дигиталното пространство.

"Искам да апелирам родителите да подкрепят интереса на децата си към дигиталното и да участват в този интерес. Да бъдат до децата си, като така най-много ще ги предпазят от всички рискове там", заяви Боримечкова.

Тя отбеляза, че има помощни материали за родители, които могат да се открият на сайта на на Национален център за безопасен интернет, както и в youtube канала и сайта на Асоциация "Родители".

Възрастта на децата, жертви на онлайн тормоза всяка година пада и вече засяга и първокласници. Относно по-високите наказания в Наказателния кодекс за киберпрестъпления, Боримечкова сподели, че е необходимо всеки да знае, че тези действия са наказуеми по същия начин, както са наказуеми и в реалния свят.

По думите й, всяка промяна от обичайното поведение на детето трябва да алармира, че нещо не е наред, като в зависимост от възрастите самото поведение на децата е различно. Боримечкова подчерта, че е много важно ролята на родителя да е подкрепяща и той да си даде сметка, че детето не е виновно, когато е попаднало в такава ситуация.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Надежда Тодоровска

"Да опознаем другия" - кампания на БЧК за бежанците

На 5 август 2022 г., петък, от 10:00 ч., в Пресклуба на БТА, се състоя пресконференция на тема "Ролята на обществото в интеграцията на бежанците в България". На нея бяха представени и обсъдени дейностите по проект "Да опознаем другия". Повече подробности пред Радио София разказа д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК. По..

публикувано на 08.08.22 в 16:13

Холистичният баскетбол е възпитание чрез пример за подрастващите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07 август 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти..

публикувано на 08.08.22 в 15:44

Техно и хаус във фестивалните нощи на SOLAR Summer

За втора поредна година Бургас става домакин на най-мащабния фестивал за електронна музика у нас. На 12 и 13 август "SOLAR Summer" се завръща на пристанището за двудневно парти с участието на ключови световни фигури в техно и хаус музиката. Сред звездните парти диригенти на специално изградената сцена ще излязат виртуозите на пулта Adam..

публикувано на 08.08.22 в 14:31

„Нощ под звездите с "Vienna Schonbrunn Orchestra“ пред храм "Св. Александър Невски"

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” ще изнесе голям концерт пред храм-паметника "Св. Александър Невски ", тази вечер (08 август 2022 г.), от 20.30 часа. С програмата на „Vienna Schonbrunn Orchestra“ у нас започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син .  В програмата тази вечер..

публикувано на 08.08.22 в 14:05

За по-свободен достъп до Витоша работят от "Спаси София"

От "Спаси София" перманентно получават сигнали и реагират за идентифицирането на изоставени автомобили в крайните столични квартали и информиране на общинските органи. Последната акция доброволците на организацията се провели в Бояна, разказа Александър Колев в студиото на Радио София. Заснети са 15 изоставени автомобила на пешеходните..

публикувано на 08.08.22 в 11:35

България е част от проекта "Европа отвисоко" на National Geographic

Шест държави, сред които и България , са представени в телевизионния проект "Европа отвисоко" на National Geographic , чиято премиера е на 18 септември 2022 г. Останалите страни, кадри, от които ще видим са Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия. Кадрите от България са заснети от дрон пилот над Перперикон, Варна, Велико Търново, София, връх..

публикувано на 08.08.22 в 11:06