Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен фестивал отбелязва 125 години български цирк

Снимка: Радио София

На 28 септември 2022 г. стартира първият Международен цирков фестивал "Златен кон". Той ще продължи до 1 октомври и ще се проведе в Зала 1 на НДК. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като Международния цирков фестивал "Монте Карло", и едни от най- престижните циркове- "Цирк Де Солей", цирк "Никулин", и т.н. Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която е най-успялата треньорка на 20-ти век и основател на световно известната артистична трупа "Нешанъл Арт".

Събитието ще ознаменува 125 годишнината от създаването на българския цирк. Повече подробности разказаха пред Радио София Венета Стефанова и Бойка Радева.


"С моя съпруг Лъчезар Стефанов работим в цирка вече 30 години, ние сме бивши циркови артисти и от 15 години имаме циркова агенция, с която менажираме циркови артисти от цял свят", сподели Венета Стефанова, цирков артист, основател и продуцент на Международен цирков фестивал "Златен кон".

В последните години сем. Стефанови журират на международни фестивали, като тази година идеята България да е домакин на подобно събитие е посрещната добре от техен съмишленик, с чиято помощ тя е реализирана. На фестивала са поканени всички циркови експерти, които без колебание са приели да дойдат в нашата страна. Изключителен интерес са проявили не само жури, но и циркови директори от цяла Европа, тъй като България от години не се е явявала на международната сцена.

По думите на Стефанова, заявките от цял свят са били повече от 400, като концепцията на подобен род събития е да бъдат представени две програми по 12 номера във всяка. Освен това ще има 6 състезателни представления, където ще се редуват програма А и програма Б, а на галапредставлението се играят само избрани от тях.

Предвидени са две награди "Златен кон", четири "Сребърен кон" и пет "Бронзов кон", като участниците са 80 от 15 държави.

Радева разказа подробности и за проекта "Велиленд". По думите й, Илия Кадинов, който е родом от Велинград решава да създаде в родния си град огромен лунапарк с цирк – "Велиленд", където да бъде показано цирковото изкуство такова, каквото е по света.

"В България, като че ли е замряло, представят се много остарели номера, но в световен мащаб цирковото изкуство е истинско изкуство", коментира тя.

Радева допълни, че идеята е под шапитото да се провеждат и други културни мероприятия свързани с опера, балет и концерти, което ще помогне по този начин Велинград да се утвърди като културна дестинация.

"Ние планираме и турне в няколко града, където има голяма зала. Там ще заведем част от лауреатите на фестивала, за да може да дадем възможност и на хората от другите градове да се докоснат до това изкуство, и съответно да подготвим почвата и за догодина", сподели Стефанова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Петър Николов

Предизвикателствата пред младите хора и техните успехи

В "Р адиокафе" говорим за предизвикателствата пред младите хора и техните успехи в сферата на адвокатурата, модата, бизнеса, правото, политиката и спорта. За мисията на обществните каузи и тяхната реализация. Първият гост е адв . Петър Николов получи приза в категорията Право – мъж адвокат на Наградите за бизнес и туризъм в Несебър .  Роден е в..

публикувано на 14.08.22 в 10:21

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39
Атанасовско езеро

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25