Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оазис на културите

5
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев
Снимка: радио София

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед:

"Къщата-музей е оазис на културите. Срещите съживяват този дом, не позволяваме безпаметността да бъде толерирана. Направихме труден подбор и издадохме антология на Ваня Петкова. Тя е от пет стихосбирки - 100 стихотворения, най-доброто от най-доброто. Те са за различен вид читатели. Към поезията в България издателите се отнасят скептично - не се продавала. Идеята за антологията бе на сина ми, както и за мултимедията, събрала в 28 минути неизвестните неща за нея. Това е спектакълът "Аз съм Сириус" - в 60 минути започваме с филма, но винаги е различно, нито веднъж спектакълът не се повтори. Замисълът бе да е моноспектакъл, но синът ми реши да сме двамата и да играем на сцената нейните стихотворения.

В момента преписван неин роман. В турнето използвахме 38-те ѝ картини и намерихме неиздадения ѝ роман. Той е уникален. След издаването му съм убедена, че трябва да влезе в учебната програма. "Бог е любов" е заглавието му, подзаглавието е "Изповедта на една вещица". Уникална изповед с невероятни лирични герои, развръзки. Обсебена съм, не мисля за друго, освен за последната страница. 

Знаехме за таланта ѝ като художник, но масовата аудитория сега откри че е и изключителен портретист. Много от картините са рисувани с креда. Заради белогвардейския си произход не е била приемана в университет, тогава е карала електрокар, на амбалажна хартия е правила картините си и е написала първите си три книги. Всичките картини са вкарани като илюстрации в антологията.

Гениите винаги остават неразбрани. Те са запомнени с нещо скандално. Така е и с майка ми. Първият скандален момент бе произхода ѝ - прабаба ми е украинска графиня. Това е била първата пречка, но идва втората - има дързостта да се омъжи за тъмнокож чужденец. На тогавашен председател на СБП отказва да си свали кръста от врата. Едва 21-годишна издава стихосбирка, продължава и не се спира. В поезията ѝ, пропита от болката на ударите, които съдбата ѝ е нанесла, читателите ще я видят такава, каквато е.

СБП подготвя учредяването на Национална награда "Ваня Петкова", отделно ние правим фондация на нейно име. Тя е автор на над 25 български песни, представяме 6-7 в спектакъла ни и подготвяме концерт към ноември. Може вече да се види и филма "Неудобната поетеса". Писала е за страданията на много народи - арменския, чилийския, палестинския. Бунтарската ѝ поезия е актуална и в момента.

На всяко изречение пиша и плача, цялото ми детство се връща. Говорили сме си за обидите, за расизма, как аз да намеря кураж и сили да продължа. Както и тя се е борила, аз също няма да спра. Моята стихосбирка се казва "Цвете от куршуми". Върху главата ми се изсипа много расизъм, болката си я събрах в подбраната си лирика. Но все пак има надежда, от многото куршуми рано или късно ще поникне нова надежда."

Следващ гост е поетът от с.Езерово инж. Митко Делчев:
"Бях много впечатлен и учуден защо Ваня Петкова е избрала с.Езерова. Разбрах, че може да се сближи с всеки. Тя е неудобна и като поетеса, и за местните власти - тя непрекъснато гонеше проблемите. Като се запознахме ѝ предоставих нещата, които бях написал. Впечатленията ѝ бяха много добри и предложи да ми помогне да издам стихосбирка. Професията ми е много далеч от тези неща. Кончината ѝ прекрати тази процедура, но Оля ми помогна и тази година издадохме стихосбирката "Сърдечен огън". Далечната ни мечта бе да видим как живеят хората по света. Това, което съм написал преди, сега е още по-актуално."
Петко Каневски се самоопределя като "народен поет" от Димитровград:
"Близо съм до болката на народа и не обичам да завоалирам, директен съм в изказа и в отношението. Болката е справедливост. Ваня е вселенска поетеса, тя възкресява истината, истинската поезия. Рано или късно тя ще заеме своето място. А имам усещането, че дъщеря ѝ не е скъсала пъпната връв с майка си.
На младини пишех гражданска поезия, на вторите си младини пиша любовна лирика. Сега довършвам "Живот на кредит" и "Писма до дядо".
Другият поет, дошъл специално от Димитровград, е Демир Демирев:
"Спомням си, че в онова мрачно време имаше празници на поезията. Първият, на който присъствах бе в 1960 в Пловдив. В 1964 бяхме в Чирпан. Там се запознах с Ваня Петкова, поисках и автограф, тя ми надписа "вярвай, приятелю". За мен тя остава един земен, човешки поет, но неин е и космосът. Тя го превръща в енергия, която предава на нас, които я четем. Снимката на стихосбирката ѝ "Сириус" е същата - има чара на излъчването на устрема си. Тя взе много неща от голямата гелактика и да ги върне при нас. Тя е от големите български автори, не трябва да бъде забравена."
Християн Иванов е авторът на филма за Ваня Петкова "Неудобната поетеса":
"Това е труд на много хора. Българската история не са само управници и военни. Бях запленен от историята на Ваня Петкова. Разказахме историята за човека Ваня Петкова, който поражда гения на твореца Ваня Петкова. Стотици часове материал, подбор, монтаж, основното предизвикателство бе да се организират няколко човека, които да разкажат и допълнят историята. Зрителят разбира същността на родолюбеца и бунтаря Ваня Петкова."
Деян Неделчев е автор на песента "Бъди", написана специално за 80-ата годишнина на поетесата Ваня Петкова:
"Ваня Петкова е нестандартна поетеса, харесвам, че е различна в поезията си. Не знаех, че е харесвала котки и случайно ги включихме в клипа. Бъди какъвто си, бъди неприемлив. Не да бъдеш в стадото. С недостатъците, които имаш. Наблюдавам как голяма част от хората искат да са еднакви." 
Внукът Джоузеф и последни думи от майка му Оля:
"Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една майна". Аз съм последовател на седмото изкуство, пиша сценарий за неин биографичен филм." (Джоузеф)
"Във всеки град, където ходехме със спектакъла, идваха хора, които разказваха историите си с Ваня Петкова - как са преписвали на ръка забранената ѝ стихосбирка, как е пълнела салоните. Завършвам с част от стихотворението ѝ за Джони Деп."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55