Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Куклен и площаден театър докосва Созопол с Международния фестивал "Арлекино и Марионета"

Снимка: Радио София

От 5-и до 10-и август, в гр. Созопол ще се проведе четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета", на който се представят българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.

Наред с българските участници са и испанската театрална формация „Каскай", куклен театър „Маозора" от Португалия, „Театро де ла Юта“ от Италия, а постановките освен в Созопол ще се играят и в Черноморец, където също ще бъде изградена сцена. 

Зад фестивалата стои името на Мариета Ангелова - основател на театрална къща „Мариета и Марионета“.

Театърът се е родил на площада, а аз като театрален режисьор смятам, че най-важното нещо е именно това – театърът да достигне до всички хора. Затова нашият фестивал "Арлекино и Марионета" ще бъде открит с една народна приказка – „Дядовата ръкавичка“, на 5 август, на амфитеатър „Аполония“ в Созопол, от 20.30 часа“, каза в предаването „Радиокафе“ Мариета Ангелова.


В програмата, освен представления, са включени ателиета за изработка на кукли, лекции, изложби, театрално шествие и др. Антония Начева, докторант във Факултет класически и нови филологии – „Индология“, ще изнесе лекция за съвременния индийски площаден театър.

„Той се корени още във ведите, когато са се разигравали тези религиозни мистерии и тези жреци са били като едни своеобразни актьори, които представляват боговете. Това всъщност е коренът на индийския театър и на класическия санскритски театър. Те искат да създадат едно усещане, като блаженство, което да предадат на зрителите“, добави Антония Начева.

На фестивала можем да видим представления на над 300 години. Куклените спектакли, играни на площада, където може всеки да ги види, носят популярността на това изкуство, смята Мариета Ангелова.

Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата и община Созопол. Фестивалът няма конкурсен характер и е с вход свободен.

Подробности можете да чуете в интервюто на Ива Дойчинова с Мариета Ангелова и Антония Начева.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 август ще бъдат дискутирани правата на хората в Афганистан

След като преди една година, на 15 август 2021 г. политиката и властта отново влязоха в ръцете на талибаните, животът и правата на хората в Афганистан отново са застрашени. На 15 август 2022 г. ще се състои събитието "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си" , на което ще се говори по темата. Повече за него в ефира на Радио София..

публикувано на 11.08.22 в 18:57
Петър Ганев

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените..

публикувано на 11.08.22 в 17:23
Hayes & Y

"Hayes & Y" с чисто нов сингъл и предстоящ дебютен албум

Специален гост в предаването "Добър вечер, София" беше Благослав Анастасов, фронтмен на популярната българска група "Hayes & Y", който разказа за току-що излезлия сингъл "Control" , предвестник на дългоочаквания дебютен албум на знаменитата група. "Важно е да правиш неща, които ще изненадат хората", споделя музикантът.  Изненадва и..

публикувано на 11.08.22 в 16:48

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев , представител на България в Борда на инициативата на ЕК..

публикувано на 11.08.22 в 15:56

Защо земното въртене е неравномерно?

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко. Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през..

публикувано на 11.08.22 в 14:27

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат. Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът..

публикувано на 11.08.22 в 12:48
Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България . Основните целеви..

публикувано на 11.08.22 в 11:37