Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Компютърното и човешкото в една спешна болница

Как изглежда израелският Пирогов? Кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало присъстваха на откриването не на обновената, а направо построена наново и оборудвана според последните постижения на медицинската техника болница за спешна помощ към медицински комплекс Ихилов, преди пациентите да постъпят в отделенията за лечение:

"За пристигащите с линейки, цялата процедура по регистрацията се извършва по пътя и още преди да са стигнали, парамедиците знаят точно на кое легло на първия етаж трябва да отведат болния. При толкова много техника, обаче, какво би станало ако „хакнат“ системата, питаме инж. Мохамед Гера, отговорник за електронната мрежа:

"Няма опасност. В по-голямата си част, мрежата е вътрешна и не могат да достигнат до нея през Интернет. А тази й част, която е свързана с Бърза помощ, е тройно защитена."

Има и отделение с 32 легла за случаи, при които лекарите се колебаят дали настина пациентът е болен или не. За това отделение разказва главният лекар на огромния болничен комплекс Ихилов, проф.Рони Гамзо:

"Поех риска да направя това отделение. Става въпрос за пациенти, за които лекарите не са сигурни дали до 24 часа няма да настъпи влошаване на състоянието им. До сега такива болни или бяха изпращани вкъщи или бяха премествани в отделенията, които и така са препълнени. Налагало се е спешно да изписваме болни, за които още един ден в болницата е важен за лечението им. Финансовата тежест на това отделение е голяма. По принцип, при първия ден на болнично лечение, се правят всички възможни изследвания и се викат всевъзможни специалисти за консултация. Сега няма да се изчаква да дойдат от отделенията. Назначили сме лекари по най-търсените специалности, които ще консултират на място.

Разбира се, при нас пристигат болни хора. Времето до поставяне на диагноза и даването на помощ е мъчително. Но се опитваме поне духовно да не се чувстват травмирани и да се разделим като приятели."

Финансирането на такова сериозно болнично заведение в центъра на Тел Авив се поделя от израелската държава, кметството на Тел Авив и спонсори, за които влагане на средства в здравеопазването се признават за намаление на данъците." 


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Екипът на София" работи за решаването на проблемите на столицата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 05.10.22 в 11:58

От 1000 до 5000 лв. глоба за непочистени агитационни материали

След изборите, служители на Столичния Инспекторат отчетоха, че са установили 1300 разпространени в нарушение плакати и листовки, описани в констативни протоколи. От инспектората напомнят, че крайният срок за премахване на всички агитационни материали е 7 дни след изборния ден, а именно до 09.10.2022 г. (неделя), включително. Най-много..

публикувано на 05.10.22 в 09:40

937 са новите случаи на Covid-19 у нас, починалите са 6

937 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са 14,3 на сто от направените 6575 теста, това показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Случаите в София са най-много - 316, следва областите: Бургас - с 66 и Варна   - с 58 новоинфектирани. В болница се лекуват 601..

публикувано на 05.10.22 в 08:06

Слънчево и почти ясно

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще е значително по-високо от средното за месеца.  През нощта ще преобладава ясно и тихо време. Сутринта на места в котловините и около водните басейни е възможно да се образуват мъгли. Минималните температури ще бъдат предимно между 5° и 10°, за района на София - около 6 градуса. Утре..

публикувано на 05.10.22 в 07:10

Изложба представя "Колите, с които нахлухме в капитализма"

Националната галерия представя изложба и филм на Борис Мисирков и Георги Богданов озаглавени "Колите, с които нахлухме в капитализма". Вернисажът ще бъде на 6 октомври (четвъртък) 2022 г., от 18 до 20 часа. Подробности пред Радио София разказа кураторът на събитието Боряна Вълчанова. "Борис Мисирков и Георги Богданов наистина са едни от..

публикувано на 04.10.22 в 22:46

Изложба показва лицата на депресията

По повод месеца на психичното здраве - октомври ще се проведе имерсивна изложба-инсталация озаглавена To me, to you, която е осъществена с подкрепата на Национален фонд "Култура". Тя ще бъде на тема "Депресията – стигматизация, табу, скрито страдание и затвор" и е на илюстраторките Михаела Караджова и Борислава Караджова, познати още като..

публикувано на 04.10.22 в 21:36

Как ще бъде осъществен проектът за Национална детска болница

Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с критична позиция срещу проекта за Национална детска болница от частен инвеститор. Идеята за такава болница датира още от времето на социализма. Проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА разказа подробности по темата пред Радио София. Той коментира, че държавата е длъжна на децата да..

публикувано на 04.10.22 в 19:40