Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Да опознаем другия" - кампания на БЧК за бежанците

Д-р Надежда Тодоровска
Снимка: БГНЕС

На 5 август 2022 г., петък, от 10:00 ч., в Пресклуба на БТА, се състоя пресконференция на тема "Ролята на обществото в интеграцията на бежанците в България". На нея бяха представени и обсъдени дейностите по проект "Да опознаем другия". Повече подробности пред Радио София разказа д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК.

По думите й, това е кръгла маса, която БЧК организира по проект съвместно с Държавната агенция за закрила на детето. Целта е да се даде яснота на въпроса какви са бежанците, какви са техните нагласи и съответно нашата нагласа като приемно общество, както и как те биха могли да бъдат полезни на себе си и на нас.

Според д-р Тодоровска все-още има големи празнини в публичното пространство по отношение на интеграцията на бежанците.

"Виждаме колко е трудно човек да напусне изведнъж своя дом, своя бит с най-необходимото, някой път само с една раничка на гърба и да бяга дни наред за да може да намери сигурна среда, където той или детето му да бъдат подслонени и да могат да получат една подкрепа за да оцелеят и да се опитат поетапно да нормализират своя начин на живот", сподели д-р Тодоровска.

Тя допълни, че това са процеси, които изискват участие на всички институции и хора в обществото, а много важна роля играят общините. Тодоровска отбеляза, че на кръглата маса председателят на Съвета на жените бежанки в България Линда Ауанис е споделила, че до 2013 г. бежанците у нас не са чувствали негативно отношение. По отношение на войната в Украйна, по думите на д-р Тодоровска, българският гражданин е показал съпричастност, а от БЧК са направили инициатива за събиране на средства.

"Сега предстои ново социологическо проучване, с което да видим как се е изменило съотношението на негативите спрямо тези, които са толерантни към хората идващи да търсят международна закрила в България", отбеляза д-р Тодоровска.

Тя сподели, че броят на бежанците у нас е около 40-50 хил. души и допълни:

"Промяната на нагласите на българското общество към бежанците може да стане само на базата на една добра информираност за това, какви са техните права, какви са и техните задължения, защото те също имат отговорности, на които трябва да откликнат за да бъдат законно пребиваващи и да бъдат част от българското  общество".

Всеки, който желае може да се свърже с БЧК за да подпомогне кампанията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели предсрочния вот, ПП е втора. 7+1 партии в парламента

България гласува и избра 7 сигурни партии и една на кантар в бъдещото 48-мо Народно събрание. Това сочат екзитпол резултатите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", с която Българското национално радио си партнира за тези предсрочни избори. Коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите с 24,6% от гласовете. Разликата с..

публикувано на 02.10.22 в 19:58

Жалба от СИК 88 в "Красно село" е разгледала РИК 23

Председателят на РИК 23 София представи доклад по сигнали и жалби, постъпили в изборния ден и предприетите по тях действия и мерки, съобщават от ЦИК. В РИК 23 София е постъпила жалба от адв. Надежда Йорданова, в която се излагат данни, че в СИК в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ в София член на СИК осъществява агитация пред изборното помещение в полза на..

публикувано на 02.10.22 в 15:37

Проверяват 35 сигнала за нарушения, постъпили в ЦИК

35 сигнала за нарушения са постъпили в Централната избирателна комисия. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи на пресконференция Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Подадени са и 6 жалби - 2 от тях са за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.  Още на две..

публикувано на 02.10.22 в 15:21

Четири изборни секции са открити в посолството на България в Берлин

Изборният ден в Берлин започна навреме, съобщи за Радио София Катя Костова от германската столица. „Секционните избирателни комисии, които са на територията на посолството са 4 на брой и отвориха точно в 7.00 часа, с перфектна организация. Хората, които идват са на малки групички. Прави ни впечатление, че избирателната активност е..

публикувано на 02.10.22 в 12:01
Наталия Тодорова

Готвенето помага при злояди деца

Наталия Тодорова е създател на популярния блог Little Chef . Тя не е професионален готвач, финансист е, но показва как можем да включваме децата в готвенето у дома и как неусетно се учат ма различни умения – готварски, но и да комбинират, да изчисляват съставките, да знаят кое е здравословно: "Блогът е продължение на моето хоби, кулинарията...

публикувано на 02.10.22 в 11:59

8% е избирателната активност в община Самоков към 11.00 часа

Около 2500 души от община Самоков са гласували до този момент, което е около 8% избирателна активност, каза за Радио София Ангелина Вангелова – секретар на общината. „Направих съпоставка с изборите от миналата година и тя показва, че избирателната активност е такава, каквато и на предните два избора – между 8 и 9%. Като организация..

публикувано на 02.10.22 в 11:31

Трябва да се познаваме по-добре

Момчил Миланов за книгата си "Лято в Бурландия", българското предложение за европейските читатели в инициативата "Readers of Europe": "Инициативата се случва за трета година. Предложенията са към библиотеката на Съвета. Авторите са млади, дебютиращи, с първи книги, излезли в последните 5 години. Разгледах книгите от държави в нашия район, усещам..

публикувано на 02.10.22 в 11:31