Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на диетолога:

Замразяването на плодовете за зимата запазва витамините и вкусовите им качества

Снимка: БГНЕС

Един от начините да си набавим витамини през зимата е, като замразим сезонни плодове през лятото. Диетологът Зоя Богданова разказва интервюто си за радиостанция Sputnik как да направим това по правилен начин.

"Повечето от полезните вещества, които се съдържат в плодовете се запазват при замразяване", казва тя. По думите й, преди да ги сложим във фризера трябва да ги изплакнем с течаща вода.

"Опасно е да се замразяват неизмити плодове. Може да има всякаква патогенна микрофлора, гъбички или насекоми, които да попаднат в плодовете. Това могат да бъдат ларви на мухи, паяци, които се развиват в белодробната тъкан в човека. Също така, по плодовете може да има животински екскременти, които са преносители на опасни болести, включително туберкулоза. Дизентерията е най-малкото нещо, което може да получите от неизмити добре плодове", обяснява диетологът.

"Можете да ги обработите на пара, но можете и просто да ги измиете добре с течаща вода, да ги разстелете на суха повърхност, и да ги оставите да изсъхнат. След това ги опаковайте в торбички за фризер достатъчно плътно, но така че плодовете да не са смачкани, защото в противен случай ще се превърнат в ледени кристали, и ги поставете във фризера", съветва Богданова.

Според нея, температурата във фризера трябва да се понижи до минимум и едва тогава да се поставят плодовете.

"Най-доброто шоково охлаждане е при -35 градуса, но това е трудно постижимо в домашни условия. Ако разполагате с функция за бързо замразяване, използвайте я", препоръчва още диетологът.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Любен Каравелов в Копривщица

Историята оживява - Любен Каравелов, вестник първи

Записите са от Националната научна конференция “С перо и меч за свобода и независимост”, която се организира от Дирекция на музеите в град Копривщица, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Софийски университет “Св. Климент Охридски”: Началото е за Светлана Мухова - изследовател, автор на книги и научни публикации,..

публикувано на 16.11.24 в 16:00

Софийски разкази - сладкарница "Цар Освободител"

Истинското име на събореното преди половин век Писателско кафене е сладкарница "Цар Освободител". Тези, които я помним намаляваме като бройка и си струва да се запознаете с нея: Чия е първоначално сградата ѝ, кой я купува и в какво превръща помещението, преди да стане сладкарница в 1908 с подробности в спомените на художника Иван Тенев и други нейни..

публикувано на 16.11.24 в 15:00
Иван-Асен Георгиев

Адресите на любовта - аферите на Иван-Асен Георгиев

Американското разузнаване праща частни самолети за любовниците на агента си: Осъденият на смърт за шпионаж в полза на САЩ български дипломат Иван Асен Георгиев, докато работи в българското посолство в Париж върти три любовници, а освен това има съпруга. Американското ЦРУ толкова цени агента си, че осигурява фиктивна стипендия за уж..

публикувано на 16.11.24 в 14:00
Милен Кукошаров

Многоликият Милен Кукошаров и колко е важно творците да общуват помежду си

За Милен Кукошаров времената са интересни. И плодотворни. Един от най-широкоспектърните пианисти на българската сцена, той се налага все повече като запомнящо се присъствие и в джаза (където участва в многобройни съвместни проекти с Вили Стоянов – и като пианист, и като аранжор, и като композитор, и с Марина Господинова и Златните години на джаза,..

публикувано на 16.11.24 в 11:51
Божана Славкова

Събираме и еднакво, и различно мислещи хора

Ново гражданско пространство „ Магнит “ за безплатни събития отваря врати на 20.11. на ул. Г. С. Раковски 76. Представя ни го един от основателите, Божана Славкова: "Проектът почна в 2019. Бе само пространство за климатични активисти. Сега е отворено за младежи, култура. Имаме няколко различни помещения. Искаме да сме шарени, разнообразни. Искаме..

публикувано на 16.11.24 в 11:40
Габриела Руменова

Повече "мрежова" грамотност

С наближаването на официалната дата на "Черния петък" (29.11.), търговци започват да анонсират различни кампании за отстъпки, някои от които обаче не са коректни спрямо клиентите – описание и експертен анализ на некоректните практики с  Габриела Руменова от платформата „ Ние потребителите “: "Използват се много маркетинг подходи, но се стига до..

публикувано на 16.11.24 в 11:00

Толерантността е свобода

По повод днешния Международен ден на толерантността разговаряме с психолога и психотерапевт Камелия Тодорова от “Психологическо консултиране За мен” за това колко толерантни са децата: "Винаги обяснявам толерантността като сводоба и част от емоционалната интелигентност. Ако децата са отгледани с добрина, могат да бъдат много толерантни. И..

публикувано на 16.11.24 в 10:03